Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
16 november 2005


-Viering 25-jarig bestaan beschermd natuurgebied op zee op Antillenhuis -

Onderwaterpark Bonaire financieel op eigen benen

Het Bonaire Nationale Marine Park bestaat dit jaar een kwart eeuw. Dat betekent dat de wateren rondom Bonaire al 25 jaar beschermd natuurgebied zijn. Tijdens dit jubileumjaar is het bovendien gelukt om het park financieel op eigen benen te krijgen. De vele toeristen die Bonaire bezoeken om van de mooie kust met koraalriffen rondom het eiland te genieten dragen nu met elkaar de operationele kosten van het beheer van het park. Alleen al het duiktoerisme is bovendien goed voor ongeveer 1.000 permanente banen op het eiland en 25 miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten. Vanmiddag wordt dit in het bijzijn van onder anderen minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties gevierd in het Antillenhuis in Den Haag.

Voorbeeld voor beschermde zeegebieden wereldwijd

Dankzij de innovatieve samenwerking tussen de overheid, de toerismesector en natuurorganisaties is het Bonaire Nationale Marine Park een voorbeeld voor beheerders van beschermde zeegebieden overal ter wereld. De koraalriffen rond Bonaire zijn weliswaar niet ongeschonden, maar ze behoren nog steeds tot het beste wat het Caribische gebied te bieden heeft. Het Wereld Natuur Fonds heeft het Bonaire Nationale Marine Park mede opgericht en jarenlang financieel ondersteund. Dankzij het succes en de financiële zelfstandigheid van het onderwaterpark kan het Wereld Natuur Fonds zijn steun aan het park nu afbouwen en op andere plekken in de wereld verder werken aan invoering van het 'Bonaire-model'.

Duurzame ontwikkeling op land nog steeds nodig

Terwijl voor het zeegebied van Bonaire nu veel geregeld is, moet op het landgedeelte het invoeren van goede regels op het gebied van water- en natuurkwaliteit nog plaats vinden. Ook een goedgekeurd eilandelijk 'bestemmingsplan' is hard nodig om te garanderen dat ontwikkeling op duurzame wijze plaatsvindt.

Tijdens zijn recente bezoek (okt 05) aan het onderwaterpark bood minister Pechtold aan om vanuit Nederland mensen en middelen ter beschikking te stellen aan Bonaire om de regelgeving voor duurzame ontwikkeling en natuurbehoud snel in orde te maken en via voorlichting het draagvlak onder de bevolking van het eiland te versterken. De Europese Unie heeft nog steeds fondsen gereserveerd om een belangrijk deel van de kustzone op Bonaire aan te sluiten op een waterzuiveringssysteem. Het Wereld Natuur Fonds juicht beide initiatieven toe en dringt er op aan dat een en ander snel en goed wordt uitgevoerd met gebruik van de beste technieken op gebied van waterzuivering en ruimtelijke planning. Als het koraal rondom Bonaire in goede staat blijft, zal Bonaire tot in lengte van jaren blijven profiteren van de economische voordelen ervan.

Wereldwijd netwerk beschermde zeegebieden

Het Wereld Natuur Fonds werkt in circa 50 landen ter wereld aan het opzetten en goed beheerd krijgen van beschermde zeegebieden. Het streven is dat de gebieden een wereldwijd netwerk vormen waarin alle belangrijke zeedieren en biotooptypen vertegenwoordigd zijn. Dat is niet alleen goed voor het behoud van de biodiversiteit, maar draagt enorm bij aan het in stand houden van de productiviteit van de zee. Koraalriffen, mangrovebossen en waddengebieden zijn bij uitstek kraamkamers van de zee. Het voortbestaan van 25 procent van alle vissoorten ter wereld is afhankelijk van de koraalriffen. Hieronder zijn ook vele vissoorten die een bron van inkomen vormen voor de miljoenen vissersfamilies in ontwikkelingslanden.

Op dit moment is slechts 0,6 procent van het zeeoppervlak beschermd. Onder aansporing van onder andere het Wereld Natuur Fonds hebben wereldleiders tijdens de 'Earth Summit' in Johannesburg in 2002 afgesproken dat in 2012 het netwerk beschermde zeegebieden 10 procent van de zee moet omvatten. Overheden zullen veel meer moeten doen om deze doelstelling te halen. Uiteindelijk zal het netwerk van beschermde zeegebieden volgens adviezen van de wetenschappelijke raad van de Conventie voor Biodiversiteit 20 tot 30 procent van de zee moeten beslaan.

////////////////////

Niek van Heijst, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds, is beschikbaar voor interviews.

Op aanvraag beschikbaar:

Beeldmateriaal van koraalriffen, zeedieren etc.

Beeldmateriaal Bonaire: Tourism Corporation Bonaire, Marieke Raaff. Tel.: 023-5430704