GGZ Nederland

Amersfoort, 16 november 2005
Verslavingszorg en speelautomatenbranche pakken samen gokverslaving aan Onder het motto voorkomen is beter dan genezen zullen risicospelers, die voornamelijk te vinden zijn in de Casino's, amusementscentra en bij de kansspelautomaten in de horeca, meer preventief worden benaderd. Beide samenwerkende brancheorganisaties proberen hiermee een verdere afname van de kansspelproblematiek te realiseren. Preventie staat centraal in het actieplan kansspelen dat de VAN Speelautomaten Branche-organisatie en GGZ Nederland donderdag 17 novemeber gezamenlijk presenteren. Het plan is speciaal ontwikkeld voor de horeca en de amusementscentra.

Het aantal probleemgokkers is immers de afgelopen zeven jaar, naar verluidt, al fors gedaald. Dat zou blijken uit een breed onderzoek naar gokverslaving in Nederland, uitgevoerd door het Centrum voor Verslavingsonderzoek (CVO) in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het onderzoeksrapport wordt morgen uitgebracht. Dit bemoedigende resultaat is voor de VAN en GGZ Nederland echter geen reden om hun inspanningen te verminderen. Nadere analyse wijst namelijk uit dat de daling in bepaalde segmenten stagneert. De hardnekkige probleemspeler blijft. Daarnaast is er nog een substantieel aantal risicospelers. Om de problematiek van deze spelers aan te pakken en te voorkomen zijn specifieke middelen nodig. Het actieplan bevat daarom concrete, vooral op het individu gerichte maatregelen.
Het actieplan wordt ondersteund en mede uitgevoerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het deel gericht op de horeca tevens door Koninklijk Horeca Nederland.

Hoewel spelers verantwoordelijk zijn en blijven voor hun eigen gedrag, voelen de VAN en GGZ Nederland zich medeverantwoordelijk voor het zoveel als mogelijk voorkómen van problematisch speelgedrag. Daarom zoeken ze verdere samenwerking met de landelijke en lokale overheid, collega-aanbieders van kansspelen en overige hulpverlenende instanties. Verwacht mag worden dat een nog verdere terugdringing van het aantal probleemspelers mogelijk is, maar wel in de wetenschap dat een verslavingscijfer van nul nooit haalbaar is.

Het Actieplan Kansspelen zal donderdag 17 november 2005 om 16.00 uur gepresenteerd en toegelicht worden door Toon de Vos, beleidsmedewerker (GGZ Nederland) en Annette Kok (VAN Speelautomaten Branche-organisatie) op een persconferentie in Le Méridien, Hotel Des Indes, Lange Voorhout 54-56 te Den Haag.