Nederlandse Politiebond


FNV-meldweek Herkeuringen WAO

Gepubliceerd: woensdag 16 november 2005.

In oktober 2004 is de overheid begonnen met het herkeuren van ongeveer 300.000 mensen die in de WAO zitten. Om precies te zijn: alle WAO-ers die op 1 juli 2004 nog geen 50 jaar oud waren. Inmiddels zijn de eerste gevolgen bekend en die geven geen vrolijk beeld. Meer mensen dan verwacht gaan er in uitkering op achteruit en dat ook nog eens ingrijpender dan verwacht.

De voorspelling was dat ongeveer een kwart van de betrokken WAO-ers een lagere uitkering toegekend zouden krijgen; dat blijkt nu ongeveer de helft. Hun inkomens- achteruitgang is ook nog eens bijna het dubbele van wat voorspeld was. En veel vaker dan verwacht raken mensen helemaal hun uitkering kwijt. Dat zou allemaal nog tot daar aan toe zijn, als de meeste mensen vervolgens werk zouden vinden of door hun oude werkgever teruggenomen zouden worden. Of dat gebeurt, is sterk de vraag. Uit de beschikbare cijfers blijkt dat voorlopig nog niet.

Nu de herkeuringsoperatie een jaar loopt, wordt het hoog tijd om meer zicht te krijgen op de praktijk en de verhalen op te tekenen van de mensen die het overkomt. Daarom organiseert de FNV een Meldweek Herkeuringen WAO.

Van maandag 21 tot en met donderdag 24 november 2005 kunnen herkeurde WAO-ers van 10.00 tot 16.00 uur hun ervaringen doorbellen via telefoon- nummer 020-5816335.

Het inventariseren van uw gegevens gebeurt in eerste instantie aan de hand van een enquête-formulier; vervolgens kunt u desgewenst uw verhaal nog verder toelichten. U kunt het enquêteformulier tijdens de meldweek ook zelf invullen op internet, om precies te zijn van maandag 21 tot en met zondag 27 november op de website www.fnv.nl.

De FNV zal het rapport over de meldweek in december aanbieden aan de Tweede Ka- mer, die dan de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid behandelt.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 16 11 2005 NPB