Plan voor veilige waterkering Nijmegen gaat zeker door (16-11-2005)

Het plan van Waterschap Rivierenland om de waterkering aan de Waalkade in Nijmegen te verbeteren gaat zeker door. De Raad van State in Den Haag heeft geen enkel bezwaar ontvangen. Dat betekent dat niemand van de laatste mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om beroep tegen het plan en de verleende vergunningen in te stellen.

Nu het plan zeker door gaat, kan het waterschap beginnen met het schrijven van het bestek. Dit zijn de gedetailleerde bouw- en werktekeningen. Na de selectie van een aannemer verwacht het waterschap dat de werkzaamheden eind 2006 of begin 2007 starten.

Veiligheid op maat
Waterschap Rivierenland gaat de waterkering verbeteren, omdat deze nog niet aan de huidige hoge veiligheidsnorm voldoet. Het waterschap heeft gekozen voor een plan op maat, dat o.a. bestaat uit verhoging van de kademuur op enkele plaatsen, toepassing van tijdelijke waterkeringen en de bouw van een unieke constructie die bij hoogwater uit de grond omhoog klapt. Na de uitvoering is Nijmegen beter dan ooit tevoren tegen hoge waterstanden op de Waal beschermd.

Samenwerking leidt tot draagvlak
Het verbeteringsplan is tot stand gekomen door intensief overleg met bewoners, ondernemers, gemeente Nijmegen en andere belanghebbenden. Waterschap Rivierenland heeft het plan hierdoor zo goed mogelijk op de omgeving van de Waalkade af kunnen stemmen. Omdat er zijn bij de Raad van State geen bezwaren zijn binnengekomen, is dit blijkbaar naar tevredenheid van de belanghebbenden gelukt.