Gemeente Leeuwarden

logo vvd leeuwarden logo vvd leeuwarden

VVD Leeuwarden: flitsvergunning ook in Leeuwarden?

Bron: VVD Leeuwarden (16-11-2005)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.

13 november 2005

Geacht college,

Binnen een dag tot enkele dagen de kleine lichte bouwvergunningen afhandelen. Het lijkt een droom, maar in de gemeente Utrecht is het werkelijkheid. De gemeente Utrecht heeft met deze zogenaamde "flitsvergunning" een prijs van het ministerie van VROM gewonnen als een creatief idee met de vergunningen van het ministerie. De staatssecretaris Van Geel reikte de prijs uit voor het beste praktijkvoorbeeld voor het omgaan met vergunningen (zie bijlage: persbericht).

Sinds januari 2005 kunnen burgers/klanten in Utrecht direct of na afspraak aan het loket Bouwen en Wonen terecht. Een speciale groep inspecteurs heeft mandaat om vergunningen direct te verlenen. Doel is om de burger die met een relatief kleine lichte (ver)bouwaanvraag komt een snellere behandeling te geven en betere informatie te verstrekken aan alle particuliere of kleine aanvragers. Hiermee wordt beoogd dat:


* het gevoel van bureaucratie bij de burger/klant wordt verkleind en
* de tevredenheid over de dienstverlening van de overheid toeneemt
* de transparantie van het proces wordt vergroot

Aanleiding is de onnodige grote doorlooptijd van de kleine bouwvergunningen. Eenvoudige bouwaanvragen kunnen voortaan binnen één tot enkele dagen worden afgehandeld. Tot nu toe was zelfs met een simpele bouwaanvraag ettelijke weken gemoeid.

De gemeente Utrecht verbetert daarmee haar dienstverlening aan burgers en kleine ondernemers. Utrecht wil meer service verlenen bij alles wat er bij een aanvraag om een bouwgunning komt kijken. Waar mogelijk wordt de bouwergunning sneller afgeven. Soms kan dat nu al binnen een dag. Streven voor de toekomst is om - door meer standaardisering en digitalisering - een vergunning ter plekke mee te kunnen geven.

Voorwaarden om voor een versnelde bouwvergunning in aanmerking te komen, zijn:


* de bouwaanvraag valt in de categorie lichte bouwvergunning en gaat niet over een monument

* de bouwaanvraag past binnen het bestemmingsplan van de buurt
* de bouwaanvraag past binnen de criteria van de welstandsnota van Utrecht

* de klant beschikt over goede bouwtekeningen, een kadastrale tekening en ingevulde aanvraagformulieren

U heeft als college onlangs besoten de sneltoetscriteria voor kleine bouwplannen te wijzigen. U verwacht dat daarmee een groter aantal kleine bouwplannen 'in eigen huis' welstandshalve getoetst kan worden en dat daardoor de (lichte) bouwvergunning sneller verleend kan worden. Voor het bouwen van een aantal typen veel voorkomende kleine bouwwerken is in Leeuwarden slechts een 'lichte' bouwvergunning nodig. Dit geldt o.a. voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen, dakkapellen, kozijn- en gevelwijzigingen, schuttingen en hekken en schotelantennes. In de praktijk bleken de eerder vastgestelde criteria niet goed te voldoen: er moesten nog te veel plannen naar Hûs en Hiem die vervolgens zonder meer goedgekeurd werden. Om dit onnodige tijdverlies te voorkomen zijn in overleg met Hûs en Hiem de sneltoetscriteria aangepast aan de hand van de in het afgelopen jaar opgedane ervaringen.

Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar het lijkt er op dat de gemeente Utrecht de procedure nog verder heeft kunnen verkorten. De VVD Leeuwarden is groot voorstander van het vereenvoudigen en versnellen van vergunningprocedures. Om zo de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren en de bureaucratie te verminderen.

Daarom heeft de VVD Leeuwarden de volgende vragen:


1. Wat is de doorlooptijd van de (lichte) bouwvergunningen met behulp van de sneltoetscriteria voor welstand?
2. Is het college bekend met het idee van een flitsvergunning in de gemeente Utrecht? Wat is de mening van het college over dit instrument? Kan een dergelijke flitsvergunning een wezenlijke versnelling betekenen ten opzichte van het huidige praktijk in Leeuwarden? Ziet het college hierin een meerwaarde voor Leeuwarden?

3. Ziet het college mogelijkheden om de procedure voor (lichte) bouwvergunningen (verder) te versnellen, bijvoorbeeld door een dergelijke flitsvergunning in Leeuwarden in te voeren? Zo ja, is het college bereid een dergelijke flitsvergunning in te voeren?
Zo nee, kan het college onderbouwen waarom het niet kan en waarom het in Utrecht dan wel mogelijk is? Zo nee, ziet het college dan nog andere mogelijkheden om de vergunningprocedure nog verder te vereenvoudigen en te versnellen?

Wij hopen dat u deze vragen op korte termijn kunt beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Namens de VVD-fractie,
Aukje de Vries.