Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuw boek extreme natuur
Fotografisch jaarverslag over het weer en nog veel meer 16 november 2005 - Nu de tijd van jaaroverzichten weer is aangebroken is er een bijzonder boek verschenen over extremen. In "extreme natuur" blikt KNMI-meteoroloog en fotograaf Jacob Kuiper terug op bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen anderhalf jaar. Â
Cover Extreme Natuur
Extreme Natuur
Niet alleen over het weer maar ook over sterrenkundige gebeurtenissen zoals zon- en maansverduisteringen, poollicht en weer en klimaat op andere planeten. Zo opent het boek met een unieke foto van een zonsondergang op Mars en zijn er ook foto's gemaakt van stofhozen op deze planeet. Ook de wolk die ontstond bij de de ontploffing van het aardgasnetwerk in het Belgische Ghislengien op 30 juli 2004 is in het boek te vinden. De pyrocumulus Ghislengien, zoals de auteur de kunstmatige wolk heeft genoemd, doet denken aan een atoomwolk.

Spectaculaire gebeurtenissen op weerkundig gebied, op seismologisch terrein en in het ruimtevaartonderzoek vormen de basis van het nieuwe boek, een vervolg op ât Weer Zien 2002-2003, dat kort na de hete zomer van twee jaar leden verscheen.Â

De afgelopen twee jaar boden nog veel
meer opmerkelijke gebeurtenissen, die uitgebreid zijn beschreven en fotografisch zijn vastgelegd. Foto's vormen de hoofdmoot van het boek. Verscheidene fotografen uit binnen - en buitenland verleenden hun medewerking aan dit boek dat voor een breed publiek is geschreven. Naast extreem weer in ons eigen land, komen bijvoorbeeld ook de hurricanes in het Caribisch Gebied en de Golf van Mexico en de verwoestende Tsunami in Zuidoost-Azië aan bod.

Jacob Kuiper. Extreem weer. Fontaine uitgevers BV, 's-Gravenland, 2005. ISBN 90 5956 149 X. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel. Zie externe links - weerboek voor meer informatie en het register van onderwerpen.

Eerste uitgave: 16-11-05