Gemeente Breda

Uitgangspunten Wmo voor vaststelling naar gemeenteraad

De startnotitie met uitgangspunten voor de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is na inspraak vastgesteld door burgemeester en wethouders van Breda.

De inspraakreacties hebben geleid tot een aantal aanpassingen. Daarnaast is de notitie aangepast aan de laatste gegevens die bekend zijn over de Wmo. Verder gaat de gemeente in overleg met alle betrokken organisaties vragers en aanbieders van ondersteuning onderzoeken op welke manier het huidige zorgloket (voorlopig) de functie van onafhankelijk loket voor wonen, ondersteuning en zorg kan vervullen.

Inspreken op de startnotitie Wmo kon zowel schriftelijk als mondeling. Zo nodigden gemeenteraad en college betrokken organisaties en instellingen uit voor een aantal gesprekken tijdens drie raadplegende' bijeenkomsten in september. Meer dan 30 organisaties -vragers en aanbieders van ondersteuning- gaven hun mening over de kansen, mogelijkheden en valkuilen van de Wmo.

Tijdens de bijeenkomsten werden de gemeentelijke uitgangspunten voor de invoering van de Wmo in Breda onderschreven. Met name het zorgloket bleek een belangrijk onderwerp van gesprek. Uitgangspunt is om voor zorgvragers, via één onafhankelijk loket, voorzieningen op het gebied van wonen, ondersteuning en zorg bereikbaar te maken. Wethouder Heerkens van Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) heeft toegezegd dat zij de organisaties vragers en aanbieders nauw zal betrekken bij een gefaseerde ontwikkeling van het zorgloket. Verder is de notitie aangevuld met de meest actuele stand van zaken over bijvoorbeeld de wettelijke plicht om zorgvragers een persoonsgebonden budget (PGB) aan te bieden, en zijn er nuanceringen en verduidelijkingen aangebracht.

De commissie SAW bespreekt de notitie op 23 november. Op 15 december behandelt de gemeenteraad de startnotitie.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt naar verwachting op
1 juli 2006 ingevoerd. De wet komt in de plaats van de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en onderdelen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In de Wmo zijn gemeenten aan zet: zij worden verantwoordelijk voor het maken van het lokale beleid. De gemeente krijgt er ook nieuwe taken bij; zo wordt zij verantwoordelijk voor onder andere de huishoudelijke verzorging.

Breda, 16 november 2005

Hieronder kunt u de notitie downloaden.

Startnotitie WMO na inspraak 15 11 2005