Het Nederlandse Rode Kruis

Persbericht

Den Haag, 16 november 2005

Het Nederlandse Rode Kruis, steekt hand in eigen boezem maar niet in eigen zak

Vooruitlopend op onderzoek: Rode Kruis corrigeert ruim 7500 euro Kosovo-crisis

Het Nederlandse Rode Kruis corrigeert een bedrag van 7544,26 euro met betrekking tot de bestedingen voor Kosovo in 1999. Het Rode Kruis is geschokt door de berichtgeving in NRC Handelsblad, dat een onderzoek deed naar de bestedingen van het Rode Kruis. Daarin wordt gesteld: ´´Het Rode Kruis (...) staken in totaal een kwart miljoen euro in eigen zak´´ Het aandeel van Het Nederlandse Rode Kruis bedroeg volgens NRC Handelsblad 7544,26 euro. Het beeld ontstaat dat het Rode Kruis doet aan zelfverrijking. Dit is niet het geval. Het bedrag dat de organisatie ontving van het publiek is besteed aan de hulpoperatie in Kosovo. Om de puntjes op de i te zetten, laat het Rode Kruis de boeken controleren door een externe accountant. Vandaag is duidelijk geworden dat dit grondige onderzoek langer duurt dan verwacht, vanwege de omvang van de hulpoperatie in 1999. Vooruitlopend op de resultaten voert het Rode Kruis deze correctie uit.

In het artikel van zaterdag wordt het Nederlandse Rode Kruis verweten hulpgeld in ´eigen zak´ te steken. Het feit dat de krant deze formulering gebruikt, vindt het Rode Kruis schandalig. Ook zijn de feiten in het artikel niet in de juiste context geplaatst. Het Rode Kruis ontving (omgerekend naar euro) ruim 8 miljoen om mensen in Kosovo bij te staan. Van dat geld is 7544,26 euro verkeerd geboekt, maar wel ten goede gekomen aan de hulpoperatie in Kosovo. De commotie gaat dus over 0,1 procent van het bestede hulpgeld voor de slachtoffers in Kosovo.

Het Rode Kruis is verontwaardigd. Bij het taalgebruik dat NRC Handelsblad bezigt: ´in eigen zak steken´, denkt het publiek al snel aan zelfverrijking, plezierreisjes en luxezaken. Dat is niet het geval. Het Rode Kruis heeft al het geld uitgegeven ten behoeve van de slachtoffers in Kosovo en heeft niet moedwillig verkeerd geboekt. De organisatie vreest dat het publiek een verkeerd idee heeft gekregen naar aanleiding van het artikel. Om de beeldvorming naar het publiek te herstellen, brengen we de informatie over de overboeking naar buiten.

Wat ging er mis?

Het Nederlandse Rode Kruis heeft ruim 7500 Euro voor de hulpactie in Kosovo dus op een verkeerde post weggeboekt. In de financiële verslaglegging zijn we in 1999 niet zorgvuldig genoeg geweest. Sinds 1999 is er veel veranderd in de manier van verslaggeving. De integriteit waarmee het Rode Kruis hulp verleende in de Kosovo-crisis is dezelfde als waarmee hulpoperaties op dit moment worden uitgevoerd. De verslaglegging is, als onderdeel van de professionaliseringsslag, wel degelijk veranderd.

Wat deed het Rode Kruis met het geld voor Kosovo?

Het Nederlandse Rode Kruis heeft voor 10 miljoen euro hulp verleend in Albanië, Macedonië, Montenegro, Kosovo en Servië. De hulp bestond uit het verstrekken van voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen. Daarnaast heeft het Nederlandse Rode Kruis vluchtelingenkampen en gaarkeukens opgezet en gemanaged. Familieleden die elkaar uit het oog hadden verloren werden weer bij elkaar gebracht. Vluchtelingen kregen schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische hulp. Aan getraumatiseerde mensen werd psychosociale hulp verleend.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft van 1999 tot 2001 100.000 personen geholpen. Het programma maakte deel uit van een groot internationaal hulpprogramma waarbij honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden werden geholpen.