Gemeente Hoorn


Ideeën jongeren voor vrijetijdspark De Blauwe Berg

bericht d.d.: 16 november 2005

Tijdens de informatiebijeenkomst vorige week dinsdag in de raadzaal over De Blauwe Berg presenteerden jongeren uit Hoorn en West-Friesland hun ideeën over de invulling van dit vrijetijdspark. De Blauwe Berg bevat onder meer een bioscoop, een dansgelegenheid, een hotel, een waterrijk park en woningbouw. Ook de kunstijsbaan die nu gebouwd wordt, maakt deel uit van het park.

Met behulp van sfeerbeelden lieten de jongeren onder andere zien dat ze een verbinding willen maken tussen het park en de voorzieningen. De natuur is wat hen betreft waar het om draait. Ze willen het park en de dansgelegenheid in elkaar over laten lopen. Zo gaat het gebouw op in het park, terwijl de beleving van het park doorloopt in het interieur. Als het aan de jongeren ligt, krijgt de bioscoop een grote glazen lobby met vrij zicht op het park en zullen de nieuw te bouwen (jongeren)woningen het park als achtertuin hebben. Door de grenzen tussen het park en de voorzieningen te vervagen, maken ze het vrijetijdspark tot een geheel. Verder moet het waterrijke park zo ingericht worden dat iedereen van jong tot oud er kan relaxen, wandelen en sporten. De ideeën van de jongeren werden enthousiast door de raadsleden en belangstellenden begroet. De marktpartijen Hermans Onroerend Goed (HOG) en BAM Utiliteitsbouw BV zullen de jongeren bij de verdere ontwikkeling van het park blijven betrekken.

OVEREENKOMST MARKTPARTIJEN
De overeenkomst met de marktpartijen wordt op 29 november behandeld door de commissie Stadsontwikkeling en op 13 december door de gemeenteraad. Uitgangspunt van deze overeenkomst is dat de ontwikkeling van het vrijetijdspark de gemeente geen geld kost. De marktpartijen betalen de kosten voor de bouw van de bioscoop, de dansgelegenheid, het hotel en de woningen. Daarnaast betalen ze de aanleg van het park, de nieuwe wegen, de rotonde en de parkeerterreinen. Als de raad akkoord is, kan de overeenkomst nog dit jaar getekend worden.

JURIDISCHE PROCEDURES
In oktober 2005 heeft de rechtbank van Alkmaar een schorsingsverzoek afgewezen voor de vrijstelling voor de ontsluitingsweg en rotonde in het vrijetijdspark. Een deel van de omwonenden had hierom gevraagd omdat men onder meer toename van verkeershinder vreesde. De rechter oordeelde echter dat er geen sprake is van onzorgvuldige besluitvorming. De rechtbank is van mening dat de Milieueffectrapportage volledig is. De rechtbank vindt dat de toekomstige situatie realistisch is ingeschat en dat de gehanteerde modellen voor de luchtkwaliteit correct zijn.

START BOUW
Het vrijetijdspark De Blauwe Berg past niet binnen het huidige bestemmingsplan. De gemeente is dan ook een procedure gestart om dit te wijzigen. Zo'n procedure neemt een aantal jaren in beslag. Naar schatting kan er in 2009 begonnen worden met de bouw van de bioscoop en discotheek. De raad kan er ook voor kiezen om een zogenaamde zelfstandige projectprocedure te starten voor bijvoorbeeld de bioscoop, de dansgelegenheid, de woningen en de geluidswal. Dit houdt in dat, parallel aan het wijzigen van het gehele bestemmingsplan, de procedures voor deze functies versneld worden uitgevoerd. Dit maakt het mogelijk om al in 2007 te starten met de bouw.
---