Gemeente Hoorn


Ondertekening convenant veilige school

Persbericht d.d.: 16 november 2005

Politie, justitie, scholengemeenschap Tabor, Atlas College en de gemeente Hoorn ondertekenden 16 november het convenant veilige school. Het doel van het convenant is het voorkomen en bestrijden van overlast, vandalisme en crimineel gedrag en het creëren van een veilig klimaat in en om scholen voor het voortgezet onderwijs. In het convenant hebben de partijen duidelijke afspraken gemaakt over hoe te handelen bij ongewenst gedrag. Verder hebben de verschillende partijen vaste contactpersonen benoemd voor de uitvoering van het convenant. Elke schoollocatie krijgt een vaste contactpersoon bij de politie. Per schoollocatie is er al een aantal jaren een zorgteam dat leerlingen begeleidt die (dreigen te) ontsporen. Ook komt er meer aandacht voor de beveiliging van de schoolgebouwen en -terreinen.

Mede naar aanleiding van de schietpartij op het Terra College in Den Haag in 2004 is een overleg gestart tussen de politie, het Atlas College en scholengemeenschap Tabor om de veiligheid in en om de scholen te versterken. Het convenant vormt het sluitstuk van de afspraken die gemaakt zijn tussen de partijen. De school moet een veilige omgeving zijn voor leerlingen. Geweld, intimidatie, diefstal en drugs horen er niet thuis. Voorwaarde voor succesvol handelen is dat de school crimineel gedrag niet tolereert en dat personeel, leerlingen en hun ouders zich veilig voelen om problemen te melden. Bovendien is bewust veiligheidsbeleid van belang: incidenten voorkomen, duidelijke regels en afspraken maken en aandacht voor de veiligheid in het schoolgebouw en de omgeving. Daarnaast vormt goed onderwijs, waardering en succeservaringen voor de leerlingen een belangrijke basis voor veiligheid.
Het convenant geldt voor de scholen SG Copernicus en VMBO Titaan (Atlas College), en Oscar Romero en d' Ampte (scholengemeenschap Tabor).

---