Ingezonden persbericht


KIT - Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

p e r s i n f o r m a t i e

Microkrediet: moderne vorm van armoedebestrijding

KIT brengt informatie over microfinanciering in kaart

Amsterdam, 16 november 2005

2005 is het Internationale Jaar van het Microkrediet: een moderne vorm van armoedebestrijding. Met het einde van het jaar in zicht stelde het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam een speciale digitale publicatie samen over de actuele stand van zaken rond dit thema. De KIT Special Microfinance geeft een internationaal overzicht van de belangrijkste publicaties (gedrukt én on-line), praktijkvoorbeelden en een uitgebreide lijst van relevante organisaties en websites.

Microkrediet is een moderne vorm van armoedebestrijding. Microfinancieringsbanken verlenen kleine leningen (microkrediet) van 50 tot 1.000 dollar aan mensen die bijvoorbeeld een bedrijfje willen starten, materiaal of machines willen aanschaffen of hun bestaande bedrijfje (bijvoorbeeld een marktkraam) willen uitbreiden. In ontwikkelingslanden is een eigen bedrijfje vaak de enige kans op een inkomen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2005 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Microkrediet. De VN hopen en verwachten dat met het uitroepen van het Internationaal Jaar in 2005 banken, regeringen, bedrijven en andere organisaties samen een grote sprong voorwaarts zullen maken op dit gebied. De VN sluit daarbij aan op een van de Millenniumdoelstellingen op ontwikkelingsgebied: halvering van de wereldwijde armoede voor 2015.

De digitale publicatie is ontwikkeld en samengesteld door KIT Information & Library Services. Het is onderdeel van een serie Engelstalige miniwebsites over ontwikkelingsrelevante onderwerpen op de werkterreinen van het instituut: cultuur, gezondheid (incl. Hiv/Aids en reproductieve gezondheidszorg); landbouw en plattelandsontwikkeling, gendervraagstukken, ontwikkelingsbeleid en -strategieën, en kennis- en informatiemanagement. Het KIT maakt ieder jaar vijf van deze specials en brengt houdt bestaande specials up-to-date. Er verschenen inmiddels twintig over diverse onderwerpen.

Het KIT is een onafhankelijk kenniscentrum voor internationale en interculturele samenwerking.