TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-11-2005

Televisie
BZN TOP 100/FEEST VOOR 40 JAAR BZN
Uitzending woensdag 16 november
Nederland 2 - 10.30 uur tot 16.00 uur/20.32 uur

TROS IN TEKEN VAN BZN-JUBILEUM

Woensdag 16 november staat de TROS in het teken van het 40-jarig jubileum van de populaire Volendamse band BZN.

Overdag, van 10.30 uur tot 16.00 uur, wordt op Nederland 2 de BZN TOP 100 uitgezonden. Via www.sterren.nl hebben fans gestemd op hun favoriete BZN-nummer. Deze nummers worden, in volgorde van populariteit, in z'n geheel uitgezonden. Op de website sterren.nl is veel informatie over BZN te vinden zoals de geschiedenis, het succes en informatie over de bandleden.

Om 20.32 uur wordt het jubileum op bijzondere wijze gevierd. In de Hilversumse Studio 21 treedt in het programma FEEST VOOR 40 JAAR BZN een keur aan Nederlandse artiesten op. Zij brengen diverse nummers van BZN ten gehore. De artiesten worden begeleid door een live-orkest en zorgen voor een verrassingsvolle avond voor de BZN-leden, hun kinderen, familieleden, vrienden en fans.

Het verhaal van BZN begint in de zomer van 1965 wanneer de schoolvrienden Jan Tuijp, Evert Woestenburg en Cees Tol besluiten een bandje op te richten. Woestenburg en Tol hebben allebei een gitaar. Op aanwijzingen van Arnold Mühren van The Cats bouwt Tuijp zijn eigen basgitaar. Aangevuld met zanger Jan Veerman en drummer Gerrit Woestenburg treedt de groep in mei 1966 voor het eerst op. Omdat de groep nog geen naam heeft, noemt ze zich: Band Zonder Naam.

Veertig jaar later is BZN met meer dan 50 Top 40-hits, 33 gouden en 28 platinaplaten uitgegroeid tot de succesvolste Nederlandse band ooit. Maar ook buiten de landsgrenzen wordt de palingsound van BZN hoog gewaardeerd.