Gemeente Haarlem


31 oktober 2005

305/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Spreekuur voor ouders van een dyslectisch kind

De consulent Makkelijk Lezen van de Stadsbibliotheek Haarlem houdt elke week spreekuur op het Makkelijk Lezen Plein in de centrale vestiging van de Stadsbibliotheek. Met ingang van 16 november verhuist het spreekuur van de donderdagavond naar de woensdagmiddag van 12 uur tot 14.30 uur.

Het spreekuur is bedoeld voor ouders van kinderen met leesproblemen zoals dyslexie. Tijdens het spreekuur kunt terecht voor advies over geschikt leesmateriaal voor uw kind en over hoe u met uw kind kunt oefenen. De consulent kan u tips geven over hoe u uw kind tot lezen kunt stimuleren.
Ook kunnen u en uw kind terecht voor hulp bij het maken van werkstukken. Verder geeft de consulent informatie over het gebruik van gesproken materialen en over geschikte hulpmiddelen. Een aantal hulpmiddelen, zoals de Irispen en de Readingpen kunt u uitproberen. Ook een aantal softwareprogramma's kunt u bekijken. Hierbij gaat het om voorleesprogramma's om Wordteksten en internetteksten te laten voorlezen, maar ook om woordvoorspellingsprogramma's, hulpprogramma's voor het leren van de vreemde talen en een spraakherkenningsprogramma, een programma waarmee gesproken tekst naar geschreven tekst kan worden omgezet. Over andere hulpmiddelen, zoals beeldschermlezers, een programma voor het voorlezen van ondertitels op de tv, de Docupen, etc. kunt u informatie krijgen. Uitgebreide informatie over de Daisy-speler, de vergoeding ervan en alternatieven ervoor, zijn ook voorhanden.

Op het spreekuur kunt u zonder afspraak terecht. Het verdient aanbeveling uw bezoek van tevoren even te melden aan de consulent via e-mail n.geuzebroek@haarlem.nl of telefonisch via 023 5115300. De centrale vestiging van de Stadsbibliotheek Haarlem vindt u in de Gasthuisstraat 32.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gemeente Haarlem