SP Tilburg


Tilburg, 16 november 2005

Gecontroleerde wietteelt moet tóch doorgaan

Minister Donner (CDA, Justitie) blijft volharden in zijn verzet tegen een Kamermeerderheid om een proef met lokale gecontroleerde wietteelt toe te staan. Ook diverse steden, waaronder Tilburg, zouden bereid zijn aan zo'n pilot deel te nemen. De SP fractie wil aanstaande maandag in de Commissie Modern Bestuur met de burgemeester bespreken hoe nu verder te handelen.

Donner sluit zijn ogen niet alleen voor de werkelijkheid - als hij die überhaupt al kent - maar ook voor een grote meerderheid in de Tweede Kamer. Gecontroleerde teelt van wiet voor de aanvoer naar coffeeshops is natuurlijk geen wondermiddel tegen overlast, maar zou wel een belangrijke stap kunnen zijn in het uitschakelen van de criminele elementen in deze business. Volgens de SP fractie moet Tilburg dan ook samen met andere steden bekijken hoe zij de Kamermeerderheid alsnog in beleid kan omzetten.

Aanstaande maandag buigt de Commissie Modern Bestuur zich op initiatief van de SP over dit vraagstuk. Steeds meer criminaliteit wordt geassocieerd met thuistelen van wiet, en ook steeds meer overlast in wijken en buurten voert hierop terug. Door de gemeente gecontroleerde teelt zou dat op z'n minst een gevoelige slag kunnen toebrengen. Het opruimen van thuistelers - wat overigens zeker door moet gaan - is nu vooral dweilen met de kraan open.

www.tilburg.sp.nl


---- --