Provincie Friesland



PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
15 november 2005 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 8 november 2005 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan vastgesteld door GS Het college van Gedeputeerde Staten heeft het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan 2006 (PVVP 2006) vastgesteld. Het plan, dat van 9 juni tot en met 21 juli ter inzage heeft gelegen, is ten opzichte van het ontwerp PVVP op verschillende punten gewijzigd naar aanleiding van inspraakreacties. Alle reacties zijn vastgelegd en beantwoord in de Reactienota, die ook door het college is vastgesteld. Het definitieve PVVP 2006 wordt nu voor besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten.

Persbericht beschikbaar
Stuk beschikbaar


2. Provincie helpt bij inlopen achterstand onderhoudsbaggeren bij gemeenten en eigenaren jachthavens Gemeenten en jachthaveneigenaren betrokken bij het Friese Merenproject kunnen hun achterstand in het onderhoudsbaggeren dankzij provinciaal subsidie versneld inlopen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft de voorwaarden voor verdeling van de provinciale bijdrage in de kosten vastgelegd in de subsidieverordening 'Versnellen onderhoudsbaggeren Friese Merenproject'. De verordening is inmiddels ter vaststelling aan Provinciale Staten aangeboden. Persbericht beschikbaar


3. Tweede regionale Watersysteemrapportage vastgesteld GS hebben de regionale watersysteemrapportage (RWSR) Noord-Fryslân vastgesteld. In deze rapportage komt naar voren dat er nog veel maatregelen uitgevoerd moeten worden om de toestand van grond- en oppervlaktewater te kunnen laten voldoen aan de doelstellingen uit het provinciale waterhuishoudingplan en het integrale waterbeheersplan van het Wetterskip. Veel van deze maatregelen zijn al gepland, en de rapportage geeft het advies geen nieuwe maatregelen voor te bereiden omdat er een positief effect wordt verwacht van de herstel- en inrichtingsmaatregelen op de oevervegetatie, waterplanten, bodemfauna en visstand. De RWSR geeft een beschrijving van de huidige toestand van de kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewatersystemen. De RWSR Noord- Fryslan is de tweede RWSR. In 2003 is de RWSR Zuidoost Fryslân vastgesteld. De resultaten van de RWSR worden gebruikt om de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) in de provincie uit te voeren. De KRW beoogt het bereiken van een goede toestand waarin grond- en oppervlaktewater in 2015 moeten verkeren.

De gehele rapportage is te vinden op www.frieslandleeftmetwater.nl


4. Acht kleine knelpunten provinciale infrastructuur in 2006 opgelost De provincie Fryslân maakt ruim 130.000 euro vrij voor het aanpakken van een achttal kleinschalige 'knelpunten' in de provinciale infrastructuur. Het gaat dan om situaties waarbij uit het oogpunt van bereikbaarheid en verkeersveiligheid maatregelen worden genomen, zowel voor het fiets- als autoverkeer. Zo worden er kruispunten aangepakt, snelheidsbeperkingen ingevoerd, asfalt aangebracht, kabels en leidingen verlegd en verlichting geplaatst. Alle projecten worden nog dit jaar of in 2006 opgepakt. Persbericht beschikbaar


5. Project Oevers en Kaden verloopt volgens planning Het herstel en verbeteren van de oevers en kaden in de Friese boezem wordt voortvarend ter hand genomen. Van het voor de jaren 2004-2006 ter beschikking gestelde bedrag van E 5.206.000 zijn voor een bedrag van E 2.562.656,- beschikkingen afgegeven. Het gaat concreet om: Tacozijl, Eilân oost, Mildam zuid, de Pine, Eilân west.Tot en met het jaar 2006 is nog een bedrag van E2.643.344,- beschikbaar. Dit schrijven GS in een brief aan Provinciale Staten. GS hebben een lijst van geprioriteerde Oever- en kadeprojecten opgesteld die ook voor middelen uit het budget in aanmerking kunnen komen. Dit zijn: Noorderoudeweg, Leijen, Birstumerrak, bergumermeer, Langweerderwielen, Heegermeer, Kade Morra Lytse Pôle, Korte Jerden/Slotermeer en Yntemavaart/Fluessen.


---- --