Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


16 november 2005


Onderwerp: politie waarschuwt voor gevaar zelfgemaakte vuurwerkprojectielen.

De politie Lichtenvoorde heeft de afgelopen week op diverse plaatsen de stille getuigen van zelfgemaakte vuurwerkprojectielen gevonden. Gezien het aangetroffen materiaal waarschuwt de politie actief voor de gevaarlijke werking ervan om letselongevallen te voorkomen.

In de laatste maanden van het jaar neemt het aantal meldingen van het illegaal afsteken van vuurwerk altijd toe. De politie tracht zoveel mogelijk adequaat op dergelijke meldingen te reageren. Jongeren die dan worden betrapt, worden afhankelijk van hun leeftijd bekeurd of naar een preventieproject verwezen. Ook dit jaar wordt er al weer vuurwerk afgestoken en zijn er jongeren bekeurd.

De afgelopen week echter, is de politie Lichtenvoorde op wel heel gevaarlijke vuurwerk-projectielen gestuit. Deze projectielen worden gemaakt van allerhande speciaal geprepa-reerde metalen buisjes, die kennelijk met kruit uit strijkers worden gevuld en vervolgens tot ontploffing worden gebracht.

De staat waarin enkele buisjes zijn aangetroffen toont aan, dat er door de explosie metaaldeeltjes met grote kracht in het rond vliegen, waardoor een grote kans op (oog)letsel ontstaat. Tot nu toe is er, voor zover bekend, nog niemand gewond geraakt door deze zelfgemaakte projectielen.

De politie wil met dit bericht met klem op de risico's van zelfgemaakte vuurwerkprojectielen wijzen. Zij verzoekt ouders dit onderwerp thuis te bespreken. Daarnaast vraagt de politie getuigen of benadeelden om altijd melding dan wel aangifte te doen van het illegaal afsteken van vuurwerk.

Ook dit jaar wordt een speciaal regionaal vuurwerkteam ingezet om illegaal vuurwerk op te sporen. Tips hiervoor kunnen via 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000 worden gedaan.


Einde bericht


Nadere informatie:
Bureau Communicatie
Persvoorlichting
Anton de Ronde 055 - 548 60 52
Bert Top 055 - 548 60 58
---- --