GS-besluitenlijst d.d. @ Provincie Drenthe

Weeknummer: @

Nummer

Onderwerp

Besluit


1.

Gemeente Coevorden; bestemmingsplan Zweeloo - Aalden.

GS hebben besloten het bestemmingsplan Zweeloo - Aalden gedeeltelijk goed te keuren. Aan het deel van het bestemmingsplan waar het beschermde dorpsgezicht Oud Aalden van toepassing is, heeft GS goedkeuring onthouden, omdat in het nieuwe bestemmingsplan onvoldoende waarborgen worden geboden ter bescherming van de aanwezige cultuurhistorische waarden. De ingediende bedenkingen tegen het bestemmingsplan zijn gedeeltelijk ongegrond verklaard. Ook heeft GS goedkeuring onthouden aan de bestemming `Groenvoorziening' langs de Aalderstroom omdat binnen deze bestemming de te realiseren ecologische verbindingszone niet was opgenomen.


2.

Agenda voor de Veenkoloniën; tussentijdse evaluatie en aanvraag subsidie 2006 tot en met 2008.

GS reserveren een bedrag van EUR 89.000,- op jaarbasis van 2006 en 2007 voor de stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën voor de financiering van procesgelden in het kader van de uitvoering Agenda voor de Veenkoloniën.


3.

Tweetal uitspraken van de voorzitter van de Raad van State naar aanleiding van twee verzoeken om voorlopige voorziening.

Ter kennisname aannemen van een tweetal uitspraken van de Voorzitter van de Raad van State naar aanleiding van het opleggen van een last onder dwangsom.


4.

Vaststellen SGB-projecten tender
november 2005.

GS stellen projectenlijst SGB-tender november 2005 vast. Met de gevraagde subsidies in het kader van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB) is een bedrag gemoeid van EUR
1.327.037,50. Ook is ingestemd met een bijdrage uit de Reserve Vitaal Platteland van EUR 383.365,16. De projecten worden met een positief advies doorgestuurd naar de Dienst Landelijk Gebied voor toetsing en afgifte van de beschikking.


5.

Subsidieverzoeken Drentse Ouderenpartij (DOP) en Heel Emmens Belang.

GS hebben besloten geen subsidie te verlenen aan de DOP en Heel Emmens Belang ten behoeve van activiteiten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. De subsidieverordeningen van de provincie bieden daarvoor geen mogelijkheden. GS vinden dit ook geen provinciale verantwoordelijkheid, zodat zij geen voorstellen aan PS zullen doen om deze subsidiëring mogelijk te maken


6.

Kompas-aanvraag pro-ject Blauwe As/Cultu-reel Kwartier van de gemeente Assen.

Besloten is een bijdrage van 500.000 euro beschikbaar te stellen uit het programma stad en het project voor te dragen voor 8.500.000 uit het Kompas programma.


7.

Vervolg ecologische verbindingszones.

Het afgelopen jaar was er discussie of het rijk de realisering van verbindingszones nog wilde blijven financieren. Minister Veerman heeft onlangs officieel laten weten voor welke ecologische verbindingszones nog rijksmiddelen ingezet kunnen worden. Voor Drenthe houdt het in dat het provinciale beleid voor EVZ's onveranderd voortgezet kan worden, met uitzondering van de Ecologische verbindingszones Esmeer-Witterveld en Peizerdiep-Tjonger. Wel moet de aanpak voor alle verbindingszones na een periode van op de plaats rust weer tegen het licht gehouden


8.

Rapport Verplaatsing agrarische bedrijven, een onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid ex artikel 217a Provinciewet.

Het college van GS heeft, naar aanleiding van het rapport Verplaatsing Agrarische Bedrijven, besloten op de volgende wijze uitvoering te geven aan de in het rapport gedane aanbevelingen:


1.Het is te verwachten dat in de toekomst in het perspectief van het ILG (investeringsbudget landelijk gebied) een bredere, meer integrale insteek van realisatie van onze beleidsdoelen in het landelijke gebied mogelijk wordt. Hiermee wordt de aanbeveling opgevolgd.


2.Er wordt een meer objectief toetsingskader ontwikkeld, waarbij de drie genoemde beoordelingsaspecten in algemene zin worden onderschreven en nader uitgewerkt (zie aanbeveling 4).


3.Er wordt een aanjaagteam `stille reserve' gevormd, om de bestaande voorraden sneller te ontwikkelen.


4.Er wordt een regeling ontwikkeld waarbij recht wordt gedaan aan de aanbeveling om te zorgen voor meer rechtszekerheid voor de aanvrager en waardoor de bestaande regeling materieel wel identiek blijft.

Op deze manier wordt bijgedragen aan het op een efficiënte en effectieve manier bereiken van provinciale doelstellingen op het terrein van de natuurontwikkeling en de landbouw.


9.

Ondergrondmodel REGIS II en onderhoudscontract 2005.

In de afgelopen 7 jaar is er gewerkt aan een nieuw ondergrondmodel REGIS II, ter afronding van dit proces is dit model formeel geaccepteerd en vastgesteld. Dit model bevat hydrologische en geologische informatie over de ondergrond die nodig is voor de bepaling van de effecten van ingrepen in het grondwatersysteem. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan grondwaterwinning, energieopslag in de bodem, ontgrondingen en bodemsanering. Om dit model actueel te houden is een onderhoudscontract afgesloten.


10.

Rapportage financiering 3e kwartaal 2005.

Kennisgenomen van de rapportage.

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs-recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Mededelingen