Gemeente Wijk bij Duurstede

Scholing bewegingsonderwijs van start

Leerkrachten van OBS De Werkschuit zijn na de herfstvakantie begonnen met de bijscholing voor het bewegingsonderwijs. Naast De Werkschuit hebben ook School met de Bijbel, De Horn, De Windroos en De Hoeksteen zich aangemeld voor de bijscholing. Verbetering van het bewegingsonderwijs maakt onderdeel uit van het breedtesportproject Wijk in Beweging.

Aanleiding
De opleiding voor groepsleerkrachten is onlangs gewijzigd. Nieuwe groepsleerkrachten dienen een nascholing van maar liefst 800 uur te volgen om hun bevoegdheid voor bewegingsonderwijs te halen. De huidige groepsleerkracht is bevoegd, maar is vaak zeer beperkt opgeleid. Aangezien sport en bewegen van groot belang is voor de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen, is het essentieel dat hiervoor in het basisonderwijs ook de basis wordt gelegd. Daarom krijgen de basisscholen in Wijk bij Duurstede de mogelijkheid hun groepsleerkrachten bij te scholen.

Methodische leerlijn
Voor de meeste vakken op school wordt gewerkt met een methode. Voor bewegingsonderwijs is ook een methode beschikbaar met kant en klare basislessen. Een ander belangrijk voordeel van deze methode is dat leerkrachten gebruik maken van dezelfde basisopstelling, waardoor weinig tijd verloren gaat aan het inrichten van de zaal. Tijdens de lessen wordt gewerkt in drie groepen met drie onderdelen, waardoor kinderen intensief en afwisselend les krijgen.

Tegelijk met motorische vaardigheden wordt ook gericht geoefend met vaardigheden als samenwerken, keuzes maken, zorgdragen voor veiligheid en hulp. Leersituaties met een groot aantal uitdagingen stimuleren de ontwikkeling van het kind. Bij die uitdagingen heeft de leerling verschillende mogelijkheden om de situatie aan te pakken. Positieve ervaringen vormen de sleutel tot een positieve houding, waardoor het kind blijft spelen, bewegen en zich verder ontwikkelt.

Een ervaren vakleerkracht biedt in een periode van vier tot zeven weken tijdens de gymlessen ondersteuning aan de groepsleerkrachten in het werken met de methode. Op deze wijze kan de invoering van de methode en de bijscholing van de leerkracht zonder extra tijdsinvestering plaatsvinden. Veel leerkrachten ervaren de scholing als een lastenverlichting.

Meer informatie
Voor meer informatie over de scholing van het bewegingsonderwijs kunt u zich wenden tot dhr. Erik Tolboom op donderdag bereikbaar op tel. 595595 of mail etolboom@wijkbijduurstede.nl.


* Geplaatst op: 16-11-2005 08:47:49