Stichting Aids Fonds

Janherman Veenker, aidsactivist, bestuurder, mentor en collega, overleden

Op 15 november is Janherman Veenker op 55-jarige leeftijd overleden in het Slotervaart ziekenhuis te Amsterdam. Janherman Veenker werkte de afgelopen jaren als programmaleider bij STOP AIDS NOW!, wat voor hem het slot was van een lange geschiedenis als aidsactivist. In 1984, het jaar waarin het aidsvirus voor het eerst werd ontdekt, nam hij plaats in de bestuurscommissie Aids van het landelijk COC. Vanaf 1987 werd hij bestuurslid en secretaris van de Nationale Commissie AidsBestrijding, het adviesorgaan dat de overheid adviseerde over de ontwikkeling van aidsbeleid. Vanaf 1993 tot 2002 was hij bestuurslid van het Aids Fonds. Tegelijkertijd vervulde hij een bestuursfunctie bij Mainline vanaf 1990 tot 2002. Hij combineerde het bestuurswerk met zijn werk in de arbeidsvoorziening tot hij in april 2003 ging werken voor STOP AIDS NOW! . Op 21 juni 2003 ontving Janherman de Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere verdienste op het terrein van de aidsbestrijding en de gelijkberechtiging van homoseksuele mannen en vrouwen.

De strijd voor gelijkheid
Janherman Veenker maakte zich voor de opmars van aids sterk voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen. Hij begon deze strijd op 17-jarige leeftijd toen hem de toegang werd geweigerd tot het COC in Groningen vanwege artikel 148 bis. Veenker concludeerde dat het onrechtvaardig was dat jongeren met homoseksuele gevoelens geen mogelijkheid hadden om andere homoseksuele jongeren te ontmoeten en werd activist. Later breidde zijn inzet zich uit naar de positie van andere (culturele) minderheden.

De strijd tegen aids
Toen de ziekte aids zich begon te manifesteren, realiseerde Janherman Veenker zich als een van de eerste mensen in Nederland wat een impact deze ziekte zou kunnen hebben op de positie van minderheidsgroepen die getroffen werden: homoseksuelen, prostituees, druggebruikers en mensen uit endemische gebieden. Vanuit die bezorgdheid en het feit dat hij zelf met hiv leefde, heeft hij zich vanaf die tijd (1984) met aanhoudende energie ingezet voor de aidsbestrijding. De positieve wijze waarop in Nederland, maar ook internationaal wordt omgegaan met hiv-geïnfecteerden, is mede te danken aan Janherman Veenker. Een voorbeeld hiervan vormt het Wereld Aids Congres van 1992 in Amsterdam. Dankzij Janhermans inzet en tact was dit het eerste Wereld Aids Congres waarop Non-Gouvernementele Organisaties (NGOs) een gelijkwaardige rol kregen naast wetenschappers. Ook was het zijn verdienste dat er speciaal voor hiv-geïnfecteerde vrouwen bijeenkomsten werden gehouden.

STOP AIDS NOW!
Na zijn jarenlange inzet voor de strijd tegen aids in Nederland, maakte Janherman Veenker in 2003 de overstap naar STOP AIDS NOW!, een samenwerkingsverband van Aids Fonds, Hivos, Icco, Memisa (Cordaid) en Novib (Oxfam). STOP AIDS NOW! zet zich in voor het vergroten én verbeteren van de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen aids. De overstap naar de internationale aidsbestrijding was voor hem een logische stap. Hij heeft zijn grote ervaring en expertise op uitzonderlijke wijze kunnen inzetten voor mensen met hiv en aids in ontwikkelingslanden.