Ingezonden persbericht


Consument dreigt dubbel te gaan betalen

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over het functioneren van de Voedsel en Waren Autoriteit. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is zeer bezorgd over het voornemen van de VWA om inspectiekosten door te berekenen naar het bedrijfsleven. Naar verwachting zal dit supermarkten miljoenen euro's per jaar gaan kosten. Het CBL vindt dat de kosten die de overheid moet maken in de uitvoering en de controle van het beleid, ook door de overheid zelf gedragen moeten worden. Wanneer de VWA toch overgaat tot doorberekening van kosten, wil het CBL dat gewerkt wordt volgens het principe "Wie betaalt, die bepaalt". Diensten moeten dan tegen zo laag mogelijke kosten worden aangeboden en het bedrijfsleven zal dan een rol moeten krijgen in het toezicht daarop.

Dat de VWA moet bezuinigen kan volgens het CBL geen argument zijn om kosten door te berekenen naar supermarkten. Bezuinigingen kunnen zij volgens het CBL halen uit het richten tot haar kerntaken: controleren van de voedselveiligheid in Nederland en zorgen dat ze een echte Autoriteit worden. Doordat de VWA zich op diverse terreinen bezig houdt met beleidsbepaling en interpretatie van Brusselse en Nederlandse wet- en regelgeving, kunnen extra uitvoeringslasten ontstaan die voor het bedrijfsleven vaak forse administratieve en financiële lasten tot gevolg hebben. Voorbeelden zijn de invulling van de General Food Law en de implementatie van de Verordening Dierlijke Bijproducten. De VWA gaat hiermee volgens het CBL op de stoel van de wetgever zitten. Zo krijgen we te maken met wetgeving die door de overheid wel controleerbaar is maar door het bedrijfsleven niet uitvoerbaar. Het gaat er dan op lijken of wetgeving gemaakt wordt voor de toezichthoudende en uitvoerende overheidsorganisaties, temeer daar de feitelijke voedselveiligheidssituatie niet verbetert.

Als de VWA haar kosten gaat doorberekenen aan de supermarkt, zijn het uiteindelijk de consumenten die de VWA gaat financieren. Dit is dubbelop want consumenten betalen ook al belasting en gaan er zo vanuit dat de overheid toeziet op een goede uitvoering van de wet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong 070-3376200 of 06-51523307. Algemene informatie over het CBL vindt u op www.cbl.nl.