Gemeente Amsterdam

Wij Amsterdammers in het onderwijs

16 november 2005
---
Het college heeft ingestemd met de plannen van de Amsterdamse schoolbesturen om de interculturele verhoudingen in het primair en voortgezet onderwijs te verbeteren.

Aanleiding voor deze plannen waren de uitkomsten van diverse onderzoeken waaruit een verruwing van omgangsvormen, weinig omgang tussen leerlingen van verschillende culturele achtergrond en gevallen van toename van conflicten tussen die groepen bleek. Ook was er een groei van het aantal leerlingen met ernstige gedragsproblemen.

Trainen op interculturele omgangsvormen

In een motie van 22 juni van de gemeenteraad is het college verzocht om in overleg te treden met de Amsterdamse schoolbesturen. Op 5 juli jl. hebben burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb gesproken met vertegenwoordigers van het Amsterdamse onderwijs. Uitkomst van deze gesprekken zijn onder meer dat er teams van leerkrachten getraind worden op interculturele omgangsvormen, en hoe docenten beter kunnen omgaan met agressie en geweld.

Ook gaan de scholen meer aandacht besteden aan de onderlinge uitwisseling van de effectieve instrumenten en programma's. Bovendien komt er een stadsbrede incidentenregistratie. Voor uitvoering van het plan is nu in de gemeentelijke conceptbegroting voor 2006 EUR1,5 miljoen beschikbaar.

De volledige brief van de burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb aan de gemeenteraad leest u hier.