Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-719       |
|                                            |Arnhem|16 november    |
|                                            |,     |2005           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 15 NOVEMBER 2005 De leden van Gedeputeerde Staten vergaderen iedere dinsdag. In deze vergadering is onder meer het volgende besloten:

Aanpak inspectie bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen vastgesteld (C3) GS hebben vandaag de aanpak vastgesteld voor de inspectie van bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen en waarvan de provincie coördinerend bevoegd gezag is. Dit inspectieprogramma moet als gevolg van het Besluit risico's zware ongevallen (Brzo) uit 1999 worden opgesteld. Voor Gelderland gaat het om 11 bedrijven waaraan het Brzo technische, organisatorische en bedrijfskundige eisen stelt. De bedrijven moeten aantonen dat zij de risico's kennen en beheersen op de manier die het Besluit verlangt. Het gaat om de volgende bedrijven: Recticel Nederland BV (Kesteren), Electrabel Nederland NV (Nijmegen), PPG Coatings BV (Tiel), PFW Aroma Chemicals (Barneveld), Gasunie NV (Zevenaar), Hoekloos BV (Rheden), Philips Semiconductors BV (Nijmegen), Sachem Europe BV (Zaltbommel), Wolff BV (Twello), Leslie BV (Lichtenvoorde), Vuurwerkopslag (Wilp). Het Brzo richt zich op het voorkomen van zware ongevallen in bedrijven, waarbij gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Hierbij is niet alleen van belang de bescherming van mens en milieu buiten het bedrijf, maar ook de bescherming van medewerkers binnen het bedrijf en het zorgen voor een goede rampenbestrijding. Toezicht en handhaving van het Brzo vinden gezamenlijk plaats door provincie, gemeente (brandweer), Arbeidsinspectie en soms waterkwaliteitsbeheerder. De provincie vervult, naast de milieu-inhoudelijke rol, ook de rol van coördinerend bevoegd gezag.

Plan van aanpak toegankelijk openbaar vervoer in Gelderland (C6) De Provincie Gelderland wil het openbaar vervoer toegankelijker maken. Onder meer door een eenvoudige instap bij de haltes. GS hebben hiervoor nu een plan van aanpak vastgesteld dat aangeboden wordt aan de Commissie Verkeer en Water. In Gelderland gaat het om totaal 3200 haltes die in 2010 toegankelijk moeten zijn. De provincie is al bezig met haar eigen haltes die vooral aan het snelnet liggen. Daarnaast worden haltes aangepast die veel door regiotaxi worden aangedaan. Zo hebben op termijn alle inwoners een toegankelijke halte op acceptabele afstand. Dit wordt betaald uit de eigen financiële middelen van de provincie. Een aantal haltes is niet in beheer bij de provincie maar bij gemeenten. Voor de financiering hiervan wordt budget gevraagd aan de minister van Verkeer en Waterstaat. Luchtkwaliteit en ruimtelijke plannen (C9) GS hebben besloten de gemeenten te informeren over het actuele vraagstuk van de luchtkwaliteit. Omdat de wet- en regelgeving en de onderzoeksmethoden op dit terrein nog volop in ontwikkeling zijn, zijn er in de dagelijkse praktijk veel vraagtekens. Om de gemeenten te informeren sturen GS alle gemeenten binnenkort een brief, waarin aangegeven wordt:
. hoe bij de beoordeling van ruimtelijke plannen omgegaan wordt met het aspect luchtkwaliteit;
. hoe de provincie samen met de gemeenten tot goed onderbouwde plannen kan komen en hoe de provincie daarbij kan helpen. Het gaat hierbij ook om plannen waarvoor een vrijstellingsbesluit genomen wordt. Voordat de brief naar de gemeenten wordt verstuurd, wordt de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving op 25 november 2005 om advies gevraagd. Daarna komt de brief terug in GS en wordt deze definitief vastgesteld en kunnen de brieven verstuurd worden.

Gemeenten meer vrijheden op terrein van Ruimtelijke Ordening (C10) Gemeenten in Gelderland krijgen ruimere mogelijkheden om gebruik te maken van artikel 19 van de Wet Ruimtelijke Ordening (WRO). GS hebben de zogenaamde vrijstellingslijst behoorlijk verruimd. Dit betekent dat gemeenten zonder bemoeienis van de provincie voor een groot aantal zaken ruimtelijke plannen kunnen maken en uitvoeren. Hiermee geeft de provincie invulling aan het motto "decentraal wat kan, centraal wat moet". Met het vaststellen van het Streekplan in juni van dit jaar heeft de provincie dit motto van de Nota Ruimte vertaald naar het provinciale niveau "lokaal wat kan, provinciaal wat moet". De grotere beleidsvrijheid en de eigen verantwoordelijkheid voor gemeenten die hierbij horen,, worden door de ruimere vrijstellingslijst daadwerkelijk door de provincie mogelijk gemaakt. Gelderland loopt hiermee voorop in Nederland. (zie ook apart persbericht)

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
. Bodemverontreiniging van Heumensoord (A2) De beantwoording van deze statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl/provinciale staten/vergaderingen/statenvragen



Provincie Gelderland