Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Heerlen, 15 november 2005

WGR-plus een feit:

Parkstad Limburg versterkt haar bestuurs- en daadkracht

De 7 Parkstadgemeenten hebben gekozen voor een centrale aanpak om de economische problemen van het gebied stevig te lijf te gaan. Dat deden ze door in te stemmen met de zogenaamde Wgr-plusregeling. Hiermee geven ze zeggenschap en budgetten af aan Parkstad Limburg. De regio kan daardoor krachtig beleid maken en stevig onderhandelen op gebieden als ruimtelijke ordening, wonen, economische ontwikkeling en infrastructuur. Dit besluit van de zeven gemeenten wordt van harte ondersteund door de Provincie en de bedrijven en instellingen uit de regio.

De noodzaak voor deze bijzondere beslissing komt voort uit het verleden. Door de mijnen ontstond in oostelijk Zuid-Limburg in de vorige eeuw een gebied met veel kernen, buurten en wijken die aan elkaar groeiden tot een stedelijk gebied, omgeven door landelijke gemeenten. Na de mijnsluiting resulteerde dit in een versnipperd gebied, verdeeld over zeven gemeenten met grote economische achterstand. Het besef dat de problemen samen opgepakt moeten worden leidde, na een verworpen herindelingstraject, tot een samenwerkingsverband van de zeven gemeenten onder de naam Parkstad Limburg.

Samenwerking onvoldoende
Deze samenwerking is onvoldoende concludeerde in 2004 een groep vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en semi-publieke organisaties. Zij presenteerden een visie op de regio en constateerden dat de structuur van het gebied verzwakt, het imago negatief is en de vergrijzing toeslaat. Zij riepen de overheden op: maak keuzes in economie, versterk het publiek bestuur, trek investeerders.

Wgr-plus in de praktijk
De zeven gemeenten hebben het grote belang voor de toekomst van de regio onderkend en hebben het advies ter harte genomen. Zij hebben de oplossing gevonden in de zogenaamde Wgr-plusstatus. Door te kiezen voor deze status dragen de zeven gemeenten van Parkstad Limburg zeggenschap af aan de regio over de beleidsvelden die van belang zijn voor de economische structuurversterking van de regio. De gemeenten zijn verplicht om op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen, grondbeleid en economische ontwikkeling samen te werken. Een Wgr-plusgebied kan besluiten nemen die gelden voor alle gemeenten die zijn aangesloten. Op deze manier wordt de bestuurs- en daadkracht van de regio versterkt. Als Wgr-plusregio is Parkstad Limburg bovendien een serieuze gesprekspartner voor derden, zoals bijvoorbeeld hogere overheden, woningbouwverenigingen en bedrijven. Op alle andere terreinen houden de zeven gemeenten hun gewone rol en bevoegdheden.

De beslissingen die Parkstad Limburg gaat nemen voor de zeven gemeenten worden overigens uiteindelijk genomen door vertegenwoordigers van diezelfde gemeenten die de Parkstadraad en het Parkstadbestuur gaan vormen.

Steun Provincie
De zeven Parkstadgemeenten worden in hun besluit gesteund door de Provincie Limburg die Parkstad Limburg zal voordragen bij het Rijk voor de Wgr-plusstatus. Daarmee wordt Parkstad Limburg de eerste regio die aansluit bij de Wgr-plusstatus naast de zeven kaderwetgebieden rond de grote gemeenten. Daarmee wijkt Provincie Limburg af van het standpunt van andere provincies die deze status voor stadsregio's niet willen ondersteunen.

En ook na het verkrijgen van de status zullen Parkstad Limburg en de provincie nauw samenwerken. Er komt een intensieve beleidsmatige afstemming tussen beide partijen en de Provincie gaat financieel bijdragen aan het Parkstad Limburg Projectenfonds. Dit fonds wordt door de betrokken gemeenten en de Provincie opgericht om projecten voor economische structuurversterking uit te voeren. De inzet van alle partijen is er op gericht om de komende 5 jaar minimaal 25 miljoen euro in dit fonds te storten.

Economisch bestaansrecht
Hoofddoel van Parkstad Limburg-nieuwe stijl is een sterk economisch bestaansrecht van de regio: meer werk voor haar inwoners, inkomens op landelijk niveau, een aantrekkelijke (vestigings)regio voor jongeren en met name de hoger opgeleide jongeren, en een goed ondernemersklimaat.

Mijlpaal
De keuze van de gemeenten voor een centrale aanpak van de problemen is een belangrijke mijlpaal voor deze regio waar de identiteit van de eigen buurt en wijk altijd erg belangrijk is geweest en ook in de toekomst zal blijven. Het is een besluit dat ondersteund wordt door de provincie, maar ook wordt onderschreven door de Duitse buurregio Aken, omdat zij in Parkstad met de Wgr-plusstatus een betere partner zien voor de grensoverschrijdende samenwerking. En omdat het een antwoord is op een dringende oproep van de lokale bedrijven en instellingen, is het een besluit met een breed draagvlak. Het is een belangrijke stap in de richting van een krachtige aanpak van de problemen in de regio.


--------------------------------------------------- einde persbericht ---------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Richard Pisters, tel. 045-5604712 of 06-51149536

Nota bene: Tijdens de bijeenkomst waarin werd stilgestaan bij de keuze voor de Wgr-plusstatus werd ook de convenant ondertekend tussen de betrokken gemeenten en de Provincie Limburg over de binnen- en buitenring van Parkstad Limburg. Voor meer informatie over dit majeur Parkstadproject verwijs ik naar het persbericht van de Provincie Limburg.


---- --