Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LeasePlan Corporation laat geld rollen dankzij SAS

Klaar voor Bazel II met SAS Credit Risk Management

Huizen, 16 november 2005 - LeasePlan Corporation, goed voor 1,2 miljoen leasewagens wereldwijd en daarnaast sinds 1993 een algemene bank, implementeert de SAS Credit Risk Managementoplossing. Deze oplossing ondersteunt LeasePlan Corporation bij het voldoen aan het Bazel II bankenakkoord. De keuze voor de advanced approach binnen Bazel II leidt mogelijk tot een verruiming van haar werkkapitaal. Dankzij de implementatie van SAS beschikt LeasePlan Corporation indirect over meer eigen vermogen en kan het geld bij LeasePlan weer letterlijk rollen, in de vorm van aangeschafte en aan klanten ter beschikking gestelde auto's.

Credit Risk Management
De SAS Credit Risk Managementoplossing omvat alle relevante analysemethoden om risico's in kaart te brengen die in het Bazel II akkoord zijn opgenomen, zoals Probability of Default, Loss Given Default en Exposure at Default. De SAS Credit Risk Managementoplossing omvat ook een methodologie die verder gaat dan het puur voorgeschreven risk management (Economic Capital en Raroc). SAS Risk Management for Banking wordt ingezet om tijdig Bazel II compliant te worden en de credit risk management processen verder te professionaliseren.

De oplossing is gebaseerd op het SAS 9-platform, dat zorgdraagt voor zowel data-integratie, -opslag en -analyse, als rapportage. Direct voordeel van het onderliggende SAS 9-platform is dat het interfaces overbodig maakt en daardoor de implementatietijd verkort en (technische) risico's voorkomt.

"SAS Credit Risk Management is geknipt voor wie wil voldoen aan Bazel II", zegt Remco den Heijer, Business Unit Manager Financial Services van SAS Nederland. "Door deze SAS-oplossing kan het inzicht in het totale kredietrisico nauwkeurig worden berekend en gerapporteerd."

Edwin de Jong, SVP Risk Management van LeasePlan Corporation beaamt dat: "Er zijn meer risk managementoplossingen. Wij hebben gekozen voor SAS, omdat die een geïntegreerde oplossing biedt die uitblinkt in de uitvoer ten aanzien van Bazel II."

Voorbeeldige samenwerking
LeasePlan koos niet alleen voor SAS maar zeker ook voor haar partner Business & Decision. De Jong: "We hadden goede ervaringen met Business & Decision tijdens een eerder uitgevoerd vooronderzoek. Vervolgens boden ze ons de gelegenheid de software in werking te zien bij een enthousiaste gebruiker van de SAS Credit Risk Managementoplossing. Dat overtuigde." De overeenkomst beloopt drie jaar en oplevering door Business & Decision is in het voorjaar van 2006.

Bazel II: risicoafhankelijke kapitaalsbuffer
De solvabiliteitseis die De Nederlandsche Bank aan kredietinstellingen stelt, bedraagt 8 procent, wat is vastgelegd in het Kapitaalsakkoord 'Bazel I' dat stamt uit 1988. Vanaf 2007 vervangt 'Bazel II' zijn voorganger. Dit nieuwe Kapitaalsakkoord biedt banken kansen, omdat het de mogelijkheid biedt een risicoafhankelijke kapitaalsbuffer aan te houden voor leningen. Voor LeasePlan betekent het voldoen aan de Bazel II advanced approach het kunnen aanwenden van kapitaal, omdat LeasePlan veel hoogwaardige, grootzakelijke debiteuren heeft. Voldoen aan Bazel II biedt LeasePlan zodoende meer kapitaalsruimte. Maar voldoen aan Bazel II betekent in het algemeen ook dat banken meer greep moeten hebben op hun financiële risico's.

Over LeasePlan
Met LeasePlan als belangrijkste merk is LeasePlan Corporation, opgericht in 1963, marktleider op het gebied van wagenpark- en voertuigenbeheer in Europa en wereldwijd een van de leidende spelers met vestigingen in 26 landen. Wereldwijd heeft LeasePlan circa 1,2 miljoen auto's in beheer. In Nederland heeft LeasePlan, aangesloten bij de VNA, circa 140.000 voertuigen in beheer.

Business & Decision
Het internationale Business & Decision (beursgenoteerd, 1.200 medewerkers in Europa) is gespecialiseerd in Business Intelligence, Risk Management, Fraude detectie en Customer Intelligence. Ook binnen de Benelux heeft het een nauwe relatie met SAS, wat bijvoorbeeld heeft geresulteerd in kenniscentra voor Risk Management en Marketing Automation.

Over SAS
SAS levert innovatieve business intelligence software in combinatie met branchegerichte dienstverlening, waarmee bedrijven werkelijke Enterprise Intelligence creëren. SAS-oplossingen worden gebruikt door meer dan 40.000 organisaties, waaronder 90 procent van de Fortune 500-bedrijven, om winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten en om gefundeerde, accurate beslissingen te kunnen nemen die bedrijven doen groeien. SAS is uniek in de volledige integratie van datawarehousing met analytische en traditionele business intelligence toepassingen, waardoor grote hoeveelheden kale gegevens worden omgezet in waardevolle informatie. SAS levert wereldwijd al drie decennia zijn klanten The Power to Know. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de redactie:
SAS Institute B.V.
Susan Roos
t: (035) 699 68 59
e: susan.roos@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Piet van Reeuwijk
t: (020) 486 21 39
e: piet@publiekswerk.nl