Socialistische Partij

"Hou vast aan compensatie energiekosten"

16-11-2005 * Gisteravond maakte minister Zalm van Financiën in het RTL journaal bekend dat hij het niet langer nodig vindt de hoge energieprijzen te compenseren. SP Kamerlid Ewout Irrgang deelt deze mening niet en pleit alsnog voor het zo snel mogelijk invoeren van compenserende maatregelen.

De minister kwam tot deze uitspraak omdat volgens hem de olieprijzen de laatste tijd flink gedaald zijn. Volgens Zalm stijgen de hieraan gekoppelde gasprijzen daardoor eveneens minder hard. Tijdens de algemene politieke beschouwingen in september was de Kamer het er vrijwel unaniem over eens dat voorkomen moest worden dat de hoge energieprijzen elke stijging van de koopkracht, die het kabinet voor 2006 had beloofd, zouden wegvagen.

Door verschillende partijen is toen bedongen dat wanneer de olieprijs boven de 50 dollar per vat zou blijven gezinnen tegemoet zouden worden gekomen. Nu ziet het er weliswaar naar uit dat die prijs onder de 50 dollar komt te liggen, maar dat is volgens de SP geen reden om niet meer te hoeven ingrijpen.

Ewout Irrgang SP-Kamerlid Irrgang: "De energierekening valt altijd nog EUR 50 hoger uit dan verwacht. Ook zijn de gasbaten flink toegenomen, dus als het aan de SP ligt worden huishoudens dus gewoon tegemoet gekomen vanaf 1 januari door een verlaging van het aansluittarief. Overigens blijven maatregelen wat de SP betreft niet alleen beperkt tot deze compensatie. Zo pleiten wij er al geruime tijd voor de olie- en de gasprijs te ontkoppelen. Ook zouden wij er voorstander van zijn maximum gasprijzen in te voeren."

Het Kamerlid wil tevens van de minister onderbouwd zien hoe hij plotseling tot deze andere cijfers is gekomen. Irrgang: "Wat de SP betreft is het laatste woord hierover nog niet gesproken."