Socialistische Partij

Irrgang bepleit automatische verrekening jonggehandicaptenkorting

16-11-2005 * Staatssecretaris Wijn van Financiën overlegt met gemeenten over automatisch verrekening van de jonggehandicaptenkorting voor mensen met een zogenaamde slapende 'wajong' uitkering. Wijn zei dit in antwoord op vragen van het SP-Kamerlid Irrgang bij de behandeling van het Belastingplan.

Duizenden mensen met een slapende jonggehandicaptenuitkering hebben recht op een belastingkorting van 531 euro zonder dat zij dit weten. De SP probeerde dit vorig jaar al op te lossen door voor te stellen dat werkgevers deze belastingkorting automatisch kunnen verrekenen met de ingehouden loonbelasting. Wijn wilde toen niet zover gaan. Hij beloofde op aandringen van de SP echter wel dat hij de betreffende 12.000 mensen een brief stuurt met een oproep om aangifte te doen.

Veel mensen hebben dat gedaan maar een blauwe envelop blijft, behalve een hoop rompslomp, ook een barriere voor velen. Wijn zegde gisterenavond het SP-Kamerlid toe dat hij in het overleg zal proberen te regelen dat de belastingkorting automatisch verrekend wordt. Tot die tijd zal de Belastingdienst opnieuw brieven sturen waarin mensen op hun recht op de 531 euro gewezen wordt.