Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|gezamenlijk persbericht met Jeugdzorgberaad       |

|Datum         |
|16  november  |
|2005          |
|Nummer        |
|234           |

Zaterdaghulp voor wachtlijsten jeugdzorg


De Brabantse instellingen voor jeugdzorg gaan komende tijd op zaterdag overwerken om kinderen te ondersteunen die op de wachtlijst voor hulp staan. De medewerkers van de acht instellingen hebben zich hiertoe bereid verklaard na een oproep van de directies. De zaterdaghulp is één van de activiteiten die door het jeugdzorgberaad met gedeputeerde Augusteijn van de provincie zijn afgesproken om de problemen rond de wachtlijsten te lijf te gaan. De provincie ondersteunt de actie door de extra financiële middelen van het ministerie van VWS hiervoor ter beschikking te stellen.

Door de bereidheid om op zaterdag en andere dagen over te werken ontstaat er extra capaciteit bij de zorgaanbieders om overbruggingshulp te bieden aan gezinnen in de vorm van gesprekken en bezoeken. De extra hulp gaat dus niet ten koste van het huidige aanbod. De zorgaanbieders verwachten met de zaterdaghulp bij benadering 300 gezinnen van dienst te kunnen zijn. De cliënten worden onder andere geselecteerd op basis van hoe lang er wordt gewacht en de aard van de problematiek. Tijdens de gesprekken zal de hulpverlener samen met ouders en kinderen de thuissituatie verkennen en eventueel mogelijkheden aanreiken waardoor de situatie zodanig kan worden verbeterd dat wachten nog verantwoord is, bijvoorbeeld door gerichte pedagogische adviezen of het mobiliseren van familie en bekenden. Indien niet kan worden gewacht en meer nodig is dan de zaterdaghulp kan bieden, wordt er actie ondernomen. Indien de oorspronkelijk geïndiceerde hulp niet op korte termijn beschikbaar is, zal in overleg met bureau jeugdzorg gezocht worden naar zorg die wel op korte termijn kan worden gerealiseerd.

Door de zaterdaghulp ontstaat zicht op de groep waarvoor wachten nog verantwoord is. Ouders en kinderen weten wie men in geval van nood kan benaderen. Gezinnen waarvoor wachten alleen verantwoord is in combinatie met een of andere vorm van overbrugging krijgen deze steun en voor de groep waarvan duidelijk wordt dat wachten geen optie is, kan vervangende zorg worden gerealiseerd.

Afgelopen jaar hebben de jeugdzorgaanbieders, bureau Jeugdzorg en de provincie een wachtlijstbrigade opgericht om gezamenlijk de wachtlijsten aan te pakken. De zaterdaghulp past in deze aanpak. Om de wachtlijsten verder aan te pakken zal de provincie in het vervolg voorrangsregels hanteren. Er mogen in ieder geval geen wachtlijsten meer zijn voor kinderen jonger dan 4 jaar; voor jeugdigen waarbij sprake is van een crisissituatie en voor jeugdigen waarbij de veiligheid in het geding is en bescherming nodig is.

Naast deze voorrangsregels wordt er door de provincie ook geen beperking meer gesteld aan de omvang van de pleegzorg. Concreet betekent dit dat de huidige tijdelijke inzet van extra pleegzorg structureel wordt. De capaciteit voor pleegzorg zal worden gemaximaliseerd op de korte en lange termijn. Indien regionaal de capaciteit tekortschiet zal buiten de regio worden geplaatst. Verwacht wordt dat er in 2006 nog 100 plaatsen extra in Brabant bijkomen. Daarnaast zal ook werving worden gericht op pleegouders voor kinderen die moeilijk plaatsbaar zijn.




Provincie Noord-Brabant