Gemeente Sittard-Geleen

Lucht geklaard met marktpartijen Fortunastadion

Sittard-Geleen, 16 november 2005 - De bedrijven Meulen Projectontwikkeling BV en Bouwontwikkeling Jongen BV, verenigd in de Afbouw Stadion BV, en de gemeente Sittard-Geleen hebben vanochtend overleg gevoerd. Aanleiding hiervoor waren mediaberichten afgelopen weekend. De gemeente heeft vanochtend aangegeven dat het vertrouwen in en de goede bedoelingen van de betrokken bedrijven de basis was en nog steeds is voor de samenwerking. Deze samenwerking werd via een realisatieovereenkomst op 8 juli vastgelegd.

Via mediaberichten afgelopen weekend werd bekend dat burgemeester Wim Dijkstra in juli dit jaar zorg had over de rechtsvorm van de marktpartijen waarmee de gemeente een overeenkomst heeft getekend ten behoeve van de afbouw van het stadion. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen benadrukt dat er een unaniem collegebesluit is genomen voor de realisatieovereenkomst rondom de afbouw van het stadion. Die overeenkomst is een uitwerking van het raadsbesluit van 30 juni 2005. Het college erkent dat het oprichten van een aparte BV als rechtsvorm voor de uitvoering van dergelijke grote opdrachten gebruikelijk is. Een toets echter vindt het college in het algemeen, maar ook in deze overeenkomst op zijn plaats. Het gaat immers om grote belangen voor de stad Sittard-Geleen.

Omdat de overeenkomst zou worden ondertekend door een nog op te richten BV Afbouw Stadion en niet door de moedermaatschappijen Meulen Projectontwikkeling BV en Bouw ontwikkeling Jongen BV, vreesde burgemeester Dijkstra voor de mogelijkheid van een vrijwillig faillissement. Dit is onderzocht door Stibbe Advocaten uit Amsterdam, die eind oktober hebben laten weten dat de financiële inbreng van de BV Afbouw Stadion zo hoog is dat het niet voor de hand ligt dat door de BV Afbouw Stadion vrijwillig wordt gekozen voor een faillissement. Daarmee wordt defacto de zorg op dit punt weggenomen.