Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Hoe Pasternak de Nobelprijs won In 1965 werd Doctor Zhivago verfilmd. De film kreeg 5 Oscars. Onderwerp: Hoe Pasternak de Nobelprijs won
Uitzenddatum: Wo. 16 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Piet de Blaauw

Boris Pasternak

De Russische schrijver Boris Pasternak kreeg in 1958 voor het boek Dokter Zjivago de Nobelprijs. Opmerkelijk genoeg kreeg hij de onderscheiding mede dankzij de hulp van de CIA en de BVD, de voorloper van de AIVD. In Netwerk onder meer een gesprek met Chris Vos, die in het boek De Geheime Dienst, verhalen over de BVD schrijft over de rol van de veiligheidsdienst in de kwestie. Het boek over de BVD komt deze week uit.

Italië
Toen Pasternak in 1957 Dokter Zjivago wilde uitgeven, hielden de Sovjet-autoriteiten de publicatie tegen omdat ze het boek te kritisch vonden over het communisme. Later dat jaar werd het manuscript naar Italië gesmokkeld waar het werd vertaald en uitgegeven.

Nobelprijs
De Amerikanen hoorden van bronnen in het Nobelprijscomité dat Pasternak vanwege Dokter Zjivago genomineerd was voor een Nobelprijs voor de Literatuur. Er was alleen één probleem: om in aanmerking te komen voor de onderscheiding, moest het werk in de moedertaal, het Russisch, worden uitgebracht.

Opdracht
Via via wist de CIA een kopie van het Russische manuscript in handen te krijgen. De Amerikaanse geheime dienst speelde het manuscript door aan een agent van de BVD met de opdracht om het boek zo snel mogelijk te drukken en uit te brengen. In de Netwerk-reportage vertelt een betrokken oud-BVDâer hoe dat in zijn werk ging.

Gezichtsverlies
Uitgeverij Mouton kreeg het manuscript en bracht in 1957 Dokter Zjivago in het Russisch uit. De Amerikanen kregen hun zin: een jaar later kreeg Pasternak de Nobelprijs en dat was in die tijd een ernstig gezichtsverlies voor de USSR. De CIA had, met hulp van de BVD en een Nederlandse uitgever, het Sovjet-regime een loer gedraaid.

Geweigerd
Pasternak heeft zijn onderscheiding niet in ontvangst genomen. Onder druk van de Russische autoriteiten weigerde hij de Nobelprijs.