Ingezonden persbericht


Persbericht


* * * GESCHIKT VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE * * *

Mechatronica2005: goede afspraken en vertrouwen succesfactoren voor samenwerking

Eindhoven, 16 november 2005

Op 15 november organiseerde WE ARE BV in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en NV Industriebank LIOF het jaarlijkse Mechatronica2005 congres en expo voor OEM bedrijven, toeleveranciers en kennisinstituten.

Deze eerste editie trok 185 deelnemers en 10 exposanten naar het Evoluon in Brabant om te netwerken en om de samenwerkingskansen tussen OEM-ers, de Maakindustrie en de kennisinstituten verder te onderzoeken en uit te bouwen. Het programma beloofde veel en maakte dat ook waar.

Interessante conclusies van het Congres

Volgens Dagvoorzitter Dr. ir. Adrian Rankers van Philips Applied Technologies is het congres geslaagd in haar opzet om het belang van samenwerking te benadrukken en de awareness en initiatieven met elkaar te delen. Hij noemde de eerste editie van het jaarlijkse evenement zeer geslaagd, een topniveau van sprekers die de uitdagingen en de kansen helder weergaven.

Het belang van Mechatronica voor deze regio staat buiten discussie gezien het feit dat de Nederlandse HighTech-Systeem industrie een jaaromzet realiseert van 20 miljard euro, waarvan 90% geëxporteerd wordt, en een significant aantal spelers in deze regio gevestigd is.

Echter om succesvol te zijn en in de toekomst te blijven is het cruciaal om nog sterker dan voorheen samen te werken tussen de verschillende partijen. De term "cluster", "regio" of "community" is in verschillende presentaties naar voren gekomen om aan te geven dat de internationale competitie zich niet meer uitsluitend afspeelt op het niveau van individuele bedrijven maar op het niveau van netwerken van bedrijven die wedijveren met andere netwerken van bedrijven.

Het is daarom ook verheugend om te constateren dat er zowel vanuit de grote OEM-ers als de suppliers en de kennisinstituten initiatieven genomen worden voor samenwerkingsverbanden. Recente voorbeelden zijn het "High Tech System Platform", "CPIM" en het "Institute for Precision Systems". In de forum discussie kwam weliswaar naar voren dat het veelvoud van nieuwe en bestaande samenwerkingsverbanden soms verwarrend is, echter er heerste ook een concensus dat het leren samenwerken op deze schaal een kwestie is van je nek uitsteken, uitproberen en ontdekken wat wel werk en wat minder goed werkt.

Professor Katzy sprak in zijn keynote o.a. over het "lerend vermogen van een samenwerkingscluster". Volgens Rankers kan het Mechatronica congres hierin een hele waardevolle rol spelen door op jaarlijkse basis concrete voorbeelden, successen maar ook leerpunten met elkaar te delen.

Ook John Blankendaal , Project Manager Ontwikkeling en Innovatie van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), kijkt tevreden terug op Mechatronica2005: " We denken dat de boodschap - grensverleggend samenwerken, meer dan een optie - heel goed is aangekomen. Dat heb ik vooral gemerkt aan de gesprekken die ik heb gehad met de individuele deelnemers in het kader van het Make it Programma van de BOM en Liof. Het bljkt overigens dat samenwerken nog steeds gebaseerd is op vertrouwen en dan IP een issue is van latere order, wat het overigens niet onbelangrijker maakt". Blankendaal heeft tijdens het Congres ook bevestigd gezien dat de BOM erkend wordt als aanjager binnen de industrie, dat stemt hem natuurlijk positief. "We moeten echter nu nog wel doorpakken" aldus Blankendaal en daarmee bedoelt hij natuurlijk ook het uitbouwen van de positie die de BOM heeft in deze industrie.

Wat vonden de sprekers?

Op de vraag wat het belang is van de Mechatronica Industrie voor de BV Nederland antwoordt Robert Jan Gorter, Mechatronicaman van TNO Industrie en Techniek, tevens spreker in de sessie ontwerpmethodes en rapid prototyping: "Voor alle OEM-ers is Mechatronica KEY Technology die ze bij hun mainsuppliers inkopen. Omdat OEM-ers worldclass spelers moeten zijn, moeten de mechatronica suppliers ook worldclass zijn en op allerlei manieren NOG MEER samenwerken!"

Is het belang van samenwerken tijdens het congres goed tot uitdrukking gekomen volgens Gorter? "Het gaat niet alleen om vertrouwen en IP, maar ook om duidelijke afspraken over wie het risico gaat dragen. Dit vraagt duidelijk om nieuwe vormen van samenwerking." Volgens Gorter ligt het probleem wat dat betreft niet op technologisch gebied maar op organisatorisch gebied.

Op de vraag waarop TNO Industrie en Techniek zijn kennisontwikkeling binnen de mechatronica industrie gaat richten antwoordt Gorter: "TNO gaat zich op een aantal Key of Core technologieën focusseren en daarnaast zal TNO op hoog niveau systeemarchitectuur en mechatronica integratie aan kennis en kunde toepassen om te komen tot concrete eindproducten. De keuze wordt bepaald door de marktspelers door middel van samen op te stellen markt roadmaps vanuit het Ministerie van Economische Zaken."

Cesar Sierhuis, Sales Manager Embedded Technology van Chess antwoordde op de vraag wat een bottleneck zou kunnen zijn op het gebied van samenwerking tussen OEM-ers en toeleveranciers: "Samenwerken hangt niet alleen af van IP maar de belangrijkste vraag die partijen zichzelf en anderen moeten stellen is - wat is je toegevoegde waarde in die samenwerking? Misschien moet je het zien als trouwen, tegenwoordig is het ook heel normaal dat je dan een aantal voorwaarden vastlegt!". De ambitie van Chess in de nabije toekomst vat zich als volgt samen: "We maken intelligente producten en apparaten die met elkaar kunnen communiceren. Chess was als Premium Partner ook op de expo aanwezig. Zij hadden daar naast andere applicaties bijvoorbeeld een rolstoel als demo staan. In die rolstoel zijn sensors ingebouwd die er voor zorgen dat een ieder -jong en oud- die rolstoel zonder al teveel krachtinspanningen vooruit kan duwen, met een handdruk op de handvatten gaat de stoel vanzelf rijden".

Wat vonden de exposanten?

Volgens Paul Lambrechts van The Mathworks is Mechatronica belangrijk voor de regio Zuid-Nederland, dat staat buiten kijf. Maar doordat veel kleinere bedrijven zich daar ook zijn gaan vestigen is de behoefte aan samenwerking toegenomen! De rol van The Mathworks in deze industrie vertaalt zich als volgt: "Wij zijn toeleverancier op softwaregebied. Ons doel is om communicatie mogelijk te maken tussen verschillende vakdisciplines. Dit maakt een vorm van samenwerking mogelijk voor de mechatronica industrie op een technisch en dus basisniveau, en daarom staan wij hier op de Mechatronica2005 expo!"

Freek van Vlerken, Marketing Manager Bosch Rexroth: "De eerste editie van het Mechatronica congres heeft de deelnemers wederom laten zien wat een geweldig waardevol potentieel aan mechatronische kennis de regio Eindhoven bezit. Ik ben ervan overtuigd dat er op Mechatronica2005 inspiratiebronnen zijn aangeboord die ertoe zullen leiden dat de regio bij de volgende editie van het evenement resultaten kan presenteren van samenwerkingsverbanden die dit kennispotentieel succesvol zullen ontsluiten."

Hellen Dankers, Project Manager van We Are BV voegt daaraan toe: "Wat we met het congres hebben proberen te bereiken is een goede setting creëren waar men met elkaar op een strategisch niveau kan praten over de ontwikkeling van de mechatronica industrie en de -eigen- plek daarin. Ik hoop dat de rode draad van het congres, namelijk - grensverleggend samenwerken, meer dan een optie -na 15 november 2005 meer gevolg zal krijgen. Gezien de positieve reacties hoeven we daar niet aan te twijfelen."

In 2006 wordt uiteraard weer een Mechatronica congres georganiseerd. Daarover binnenkort meer op www.mechatronica2006.nl

Over WE ARE:

WE ARE BV is organisator van hoogwaardige congressen in de ICT markt en de High Tech markt (materiaaltechnologie, maak- en procesindustrie). De congressen van WE ARE behandelen innovatieve toepassingen en innovatieve technologieën met een commercieel marktpotentieel. Tijdens deze congressen worden partijen op managementniveau bij elkaar gebracht omdat innovatie begint bij strategie en visie. In dat opzicht noemt WE ARE BV zich -the business enabler-. Naast Congressen in Nederland organiseert WE ARE BV ook congressen in België en Duitsland.

Over de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en NV Industriebank LIOF: BOM en LIOF geven uitvoering aan het Make IT programma. Doelstelling van dit programma is de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie te versterken door het bevorderen van kennisintensieve samenwerking van uitbesteders met hun toeleveranciers. Door deelname aan uitdagende samenwerkingsprojecten kunnen de toeleveranciers zich ontwikkelen in de richting van krachtige (applicatie) mainsuppliers. De Nederlandse economie en met name het industriële MKB zal daardoor aanzienlijk worden versterkt.


---

noot voor de redactie,