Gemeente Haarlem


16 november 2005

330/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Start bomenkap zieke kastanjes


Deze week gaat de aannemer starten met het kappen van de zwaar aangetaste kastanjebomen. De zieke bomen die weggehaald worden zijn voorzien van een blauwe stip. De kap van deze 170 bomen gaat ongeveer een maand in beslag nemen.

Om na te gaan hoeveel bomen er precies besmet zijn, heeft de gemeente alle 1450 kastanjebomen onderzocht. Dertien procent van deze bomen zijn zwaar aangetast en zijn dusdanig ziek dat deze een gevaar vormen voor de omgeving. Daarom moeten deze kastanjes door middel van noodkap gerooid worden. De aannemer Mense is hiermee gestart en verwacht deze bomen medio december gekapt te hebben.


Mogelijke oorzaak
Er is een landelijke werkgroep (Aesculaap) in het leven geroepen waarin zowel gemeenten, aannemers, kwekers en onderzoekinstituten worden vertegenwoordigd. Aesculaap probeert de oorzaak van de ziekte te achterhalen en oplossingen te zoeken om de ziekte te voorkomen en te bestrijden.
Eind oktober heeft onderzoek uitgewezen dat de ziekte toch op een bacterie wijst. Uit een eerste infectie-onderzoek in de kas is namelijk gebleken dat er een relatie lijkt te bestaan tussen de waargenomen symptomen en het regelmatig vinden van deze bacterie die tot de Pseudomonas syringae groep behoort.

Het infectieonderzoek wordt in een kas uitgebreid met meerdere bacterie-isolaten op jonge planten. Proeven op oudere bomen in de praktijk zijn in voorbereiding. Op dit moment doen zij verdere DNA analyses op geïnfecteerde bomen. Dit vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze bacterie de werkelijke veroorzaker is van de kastanjesziekte.


Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl

---- --