Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 332 AW
Datum: 16 november 2005

Anne Dootjes uit Drachten wint 'economy challenge'

Meest zuinige autobestuurder van Fryslân bekend

De 'economy challenge' die op vrijdag 16 september startte in het kader van Het Nieuwe Rijden is gewonnen door Anne Dootjes uit Drachten. Hij ontvangt donderdag 17 november uit handen van de voorzitter van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF), gedeputeerde T. Baas, een bon voor een luchtballonvaart en een bon voor een veiligheidstraining bij het VerkeersEducatiecentrum (VEC) in Drachten. Ook krijgt hij een oorkonde met de titel 'De meest zuinige autobestuurder van Fryslân'. De uitreiking vindt om 16.30 uur plaats in de hal van het provinciehuis.

Het benzineverbruik van de GOLF 1.6 TDI van de heer Dootjes is na de training Het Nieuwe Rijden bij het VEC gedaald met 25,6%. Dat betekent dat zijn verbruik van 5.54 liter per 100 km naar gemiddeld 4.40 liter per 100 km is gegaan. Daarmee steekt hij met kop en schouders boven de andere acht deelnemers uit. De nummers twee en drie hebben hun verbruik met respectievelijk 12,8% en 2,4% verminderd.

Berekening benzineverbruik
Bij de start van de challenge hebben de negen deelnemers hun kilometerstand en hun benzineverbruik aangegeven. Vervolgens hebben ze tijdens de wedstrijd structureel hun verbruik en kilometerstand bijgehouden. Deze gegevens zijn ingevoerd in een computerprogramma, dat berekend heeft welke deelnemer er na de training het meest zuinig heeft gereden.

Het Nieuwe Rijden
De 'economy challenge' is een idee van het ROF en het VEC Drachten in het kader van het Nieuw Rijden. Deze manier van autorijden bespaart brandstof, is veiliger en draagt bij aan een beter milieu. Vorig jaar is een landelijke publiekscampagne Het Nieuwe Rijden van start gegaan om de Nederlandse rijbewijsbezitters kennis te laten maken met deze rijstijl. De campagne is een initiatief van SenterNovem en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat. Daarnaast zijn onder meer brancheorganisaties, consumenten- en verkeersveiligheidsorganisaties betrokken bij de uitvoering van Het Nieuwe Rijden.


---- --