Ingezonden persbericht


Teken de verklaring van Larache!

De Fabel van de illegaal roept op om de onderstaande verklaring van Larache te ondertekenen. Die is opgesteld door diverse organisaties uit Marokko, Spanje en Frankrijk, die begin oktober 2005 bij elkaar kwamen in Larache, Marokko, om de schokkende gebeurtenissen aan de grenzen van Ceuta en Melilla te analyseren. De handtekeningen worden verzameld in heel Europa, en nu dus ook in Nederland. De bedoeling is om ze aan te bieden aan de Europese regeringen. De oorspronkelijke Franse versie van de verklaring is te vinden op .

Ondertekenen kan hier: .

---------------------

VERKLARING VAN LARACHE

Wij willen onze pijn uitspreken, onze verontwaardiging en onze krachtige veroordeling over de ernstige gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan aan de grenzen van Ceuta en Melilla, die minstens 8 doden en tientallen gewonden hebben veroorzaakt onder mensen van wie het enige vergrijp het verlangen naar een waardiger toekomst is.

In de eerste plaats moet er een onderzoek komen naar de ernstige schendingen van de mensenrechten die plaatsvinden rond de 2 grenzen, moeten de feiten worden opgehelderd met behulp van internationale waarnemers en moet de verantwoordelijkheid daarvoor worden vastgesteld.

Wij verwerpen het feit dat de enige manier om het verschijnsel van migratie tussen Afrika en Europa aan te kaarten, zou zijn door middel van militarisme en het veranderen van de grenzen in nieuwe muren van schaamte, deze keer omringd door Afrikaans grondgebied.

De Europese Unie mag de migratieproblemen niet tarten met steeds harder wordend beleid, gebaseerd op waterdichte grenzen, op complexe systemen van politiecontrole, op het inperken van het asielbeleid, op akkoorden met betrekking tot collectieve uitwijzing, op centra voor opsluiting en uitzetting, op uitbesteding van het beheer van asiel en migratie onder andere aan Marokko, enzovoort.

Men zou integendeel een milder en edelmoediger beleid moeten bevorderen met een ruime blik, die een effectieve samenwerking voor ontwikkeling en solidariteit vooropstelt en die waakt over de mensenrechten. We kunnen van Europa geen fort maken waar economisch egoïsme het enige toelatingscriterium is voor immigranten. De gebeurtenissen die de afgelopen dagen in Ceuta en Melilla hebben plaatsgevonden, vallen echter meer binnen een hard en egoïstisch beleid met tragische consequenties dan binnen een benadering die gebaseerd is op samenwerking, solidariteit en mensenrechten.

In deze context zetten wij vraagtekens bij het plan om centra voor minderjarigen op te richten in Marokko, zoals behandeld door de Spaans-Marokkaanse top van 29 september 2005, vanwege de twijfelachtige garanties met betrekking tot internationale conventies ten aanzien van de rechten van het kind.

Ook stellen wij aan de kaak dat Marokko heeft ingestemd met de bewaking van de zuidgrens van de EU. Gebrek aan democratische garanties en schending van de mensenrechten zijn een voortdurende realiteit in dit land, en juist dit land is uitgekozen om het vuile werk voor de EU op te knappen.

Het is onacceptabel dat de EU wegkijkt van de schending van fundamentele rechten die Marokko begaat ten opzichte van de migranten. Europa mag zich niet afkeren van haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de wanhoop van de Afrikanen die pogen binnen te komen. Het gaat hier om mensen die, na talrijke ontberingen te hebben doorstaan om half Afrika te doorkruisen, leven in onmenselijke omstandigheden, wachtend op een kans om Europa binnen te komen. Het is niet verwonderlijk dat zij, als gevolg van het harde optreden van de Marokkaanse politie en van de toenemende onbereikbaarheid van de grenzen, ten prooi zijn aan een onvoorstelbare wanhoop.

Europa moet haar historische en actuele verantwoordelijkheid nemen voor dit continent waar vandaag de dag meer dan 100 miljoen mensen in extreme armoede leven. Afrika en de Afrikanen zijn geplunderd, beroofd en veroordeeld tot ontwrichting en armoede, met name door toedoen van multinationals. En als zij dan, gedreven door hun hopeloze situatie, proberen te emigreren, belet Europa hen om dit legaal te doen en laat men hen geen andere keus dan de afschuwelijke weg van illegale immigratie.

Daarom, ons bewust zijnde van de complexe factoren die op dit probleem van invloed zijn, vragen wij:


- dat er een commissie van onderzoek wordt ingesteld, met medewerking van onafhankelijke internationale waarnemers, die alles opheldert wat er is voorgevallen tijdens de tragische gebeurtenissen in Ceuta en Melilla en die de verantwoordelijkheid daarvoor vaststelt;
- onmiddellijke stopzetting van vervolging, intimidatie, geweld en uitzetting met de dood als gevolg naar de grenzen van Algerije en Mauretanië, zoals uitgevoerd door de Marokkaanse regering tegen de immigranten uit landen ten zuiden van de Sahara;
- oprichting en facilitatie van noodhulp voor deze groep mensen, uit te voeren door internationale organisaties met een humanitair karakter;
- een strikte naleving van de internationale conventies en de Spaanse wetten waarin de asielzoeker wordt beschermd en waarin de normen ten aanzien van immigranten vastgesteld worden. In het bijzonder moeten de illegale collectieve uitzettingen door de Spaanse Guardia Civil ophouden. In het onderhavige geval bekritiseren wij het inzetten van het leger bij grenscontroles, omdat het niet gaat om een militaire aangelegenheid, maar om een ernstig sociaal en humanitair probleem.

Meer in het algemeen is een verandering van koers nodig in het immigratiebeleid van de EU, in de richting van solidariteit en respect voor de mensenrechten. Zo is het ook noodzakelijk om de ontvangst van immigranten waardiger te maken en een beter plaatsingsbeleid te bevorderen voor mensen die in Europa zijn aangekomen. Tenslotte, op de langere termijn, sluiten wij ons aan bij alle campagnes voor het kwijtschelden van de schuldenlast, het bestemmen van 0,7 procent aan ontwikkelingshulp en de start van een ambitieus plan voor structurele ontwikkeling, in de eerste plaats gewijd aan het opheffen van de armoede en ellende die heerst op het Afrikaanse continent. Zo ondersteunen wij ook hen die zich inspannen om een einde te maken aan het vernietigende geweld in talloze Afrikaanse landen en voor hun democratisering.

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.