Socialistische Partij

SP ontstemt over kernenergie-stemming in Europees Parlement

16-11-2005 * Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg voor het zogenaamde `rapport-Wijkman' gestemd, waarin wordt gesteld dat kernenergie een duurzaam middel tegen klimaatsverandering zou zijn. Een voorstel van de SP waarin dat juist werd ontkend kreeg weliswaar steun van de meeste Groenen en Sociaal-democraten, maar daarmee nog geen meerderheid in het Parlement.

Kartika Liotard Tijdens het debat over het rapport Wijkman stelde SP-europarlementariër Kartika Liotard dat de kernenergielobby dankbaar gebruikt maakt van de problematiek rond klimaatsverandering: "Zij verkopen om zichzelf als alternatief zonder aandacht te besteden aan het enorme probleem van het kernafval. Laten we niet de ene milieucrisis oplossen met een andere", aldus Liotard.

Helaas bleek een meerderheid van de Eeuroparlementariërs wél gevoelig voor de argumenten van de kernenergielobby en stemden ze tegen het amendement van Liotard. Ook een ander amendement - waarin werd vastgesteld dat ongebreidelde marktwerking leidt tot ergere klimaatsverstoring - haalde het niet. Wel ging een overgrote meerderheid akkoord met de suggestie van Liotard om een eventuele uitbreiding van het omstreden systeem van emissiehandel naar bijvoorbeeld de luchtvaart, niet door te voeren ten koste van arme landen.