Socialistische Partij

Van Bommel steekt Tunesische mensenrechtenactivisten hart onder de riem

16-11-2005 * Een groep van enkele tientallen Tunesiërs heeft vandaag bij het Binnenhof aandacht gevraagd over de mensenrechtensituatie in hun moederland. Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel heeft hen zijn steun betuigd in de strijd voor vrijheid van meningsuiting en vrijlating van gevangen oppositieleden.

Van Bommel praat met mensenrechtenactivisten

De mensenrechtensituatie in Tunesië zijn in Nederland weer onder de aandacht gebracht door professor Cees Hamelink, die onlangs bedankte als adviseur van VN-baas Kofi Annan. Hij kon zich niet verenigen met het besluit van de Verenigde Naties om in dat land een conferentie te organiseren over internet- en informatietechnologie. Volgens Hamelink is dat een volstrekt ongepaste keuze, aangezien het regime in Tunis nu goede sier kan maken op het terrein van mensenrechten, terwijl het die zelf met de voeten treedt. De demonstranten en SP-Kamerlid Van Bommel spraken vanmiddag hun waardering uit voor de stap van Hamelink, die zo de duistere praktijken van president Ben Ali onder de aandacht heeft gebracht.

Vrijheid voor Tunesië

Het motto van de demonstratie was "Ben Ali, genoeg is genoeg!", een oproep aan generaal Ben Ali om het land te democratiseren en de burgerlijke vrijheden niet alleen op papier, maar ook in de praktijk te respecteren. Er moet een einde komen aan martelingen, het gevangen zetten van politici, advocaten en vreedzame activisten, het uiteenslaan van demonstraties en het censureren van de media. Ook werd vandaag solidariteit betuigd met een groep hongerstakers die in Tunesië voor dezelfde zaak strijd.

Vrijheid!

Minister Brinkhorst van Economische Zaken is, ondanks de ophef, van plan de conferentie in Tunesië bij te wonen. Van Bommel stelt dit volgende week aan de orde bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken.