PERSBERICHT

Rechter: verzekeraar Movir discrimineert zwangere zelfstandige

16 november 2005 ­ De rechtbank Utrecht heeft vandaag de hoogzwangere advocate Gabbi Mesters in het gelijk gesteld in een kort geding dat zij had aangespannen tegen verzekeraar Movir. De verzekeraar maakte ten onrechte onderscheid naar geslacht en moet nu tóch een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren aan Mesters.

Deze uitspraak is van groot belang voor andere verzekeraars die ook discriminerende bepalingen in hun polissen opnemen. Dit is ook een grote tegenslag voor het Verbond van Verzekeraars die haar leden al sinds jaren adviseert om deze discriminatie van vrouwen in de polissen op te nemen. De rechtszaak wordt ondersteund door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann.

Verzekeraar Movir weigert gelijke behandeling van mannen en vrouwen. In de polisvoorwaarden worden zwangere vrouwen op verschillende manieren gediscrimineerd:


1. Movir hanteert een wachttijd van twee jaar voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering als gevolg van zwangerschap
2. Movir hanteert een wachttijd van twee jaar voor een vervangende WAZ-uitkering in geval van zwangerschap.
3. Movir keert een lager daggeld uit voor vrouwen die als gevolg van zwangerschap tijdelijk arbeidsongeschikt zijn
4. Zwangere vrouwen kunnen geen aanspraak maken op een 'vaste kosten-vergoeding', zoals de kantoorkosten die tijdens een zwangerschapsverlof gewoon doorlopen.

Op alle punten heeft Gabbi Mesters vandaag van de rechter gelijk gekregen. Verzekeraar Movir moet alsnog een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren. Eerder al gaf de Commissie Gelijke Behandeling Movir ongelijk. Met deze uitspraak spreekt de rechter zich voor het eerst uit over deze kwestie.

Gabbi Mesters is ook betrokken bij de voorbereiding van een procedure tegen de staat wegens het afschaffen van de WAZ-voorziening voor zwangere zelfstandigen per 1 augustus 2004. Deze zaak worden ondersteund door zowel het Proefprocessenfonds Clara Wichmann als de FNV. Zelfstandig werkende vrouwen waren vroeger verplicht verzekerd via de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ). Zelfstandigen moeten zich nu particulier verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Maar verzekeraars hanteren ­ tegen de regels in ­ diverse andere discriminerende bepalingen. Dat betekent dat sinds 1 augustus 2004 duizenden zwangere zelfstandigen tussen wal en schip zijn gevallen. Voor 2004 kregen elk jaar 5.000 zelfstandig werkende vrouwen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.

Voor meer informatie over de uitspraak kunt u contact opnemen met Gabbi Mesters (020-66 44 313 of 06-41 29 52 57). Voor informatie vanuit het Proefprocessenfonds Clara Wichmann kunt u contact opnemen met Hester Jansen (06-22 49 73 55)