Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: TARIEFVERHOGING LOSSE KAARTJES DE LIJN TE FORS

GOEDKOPERE TARIEVEN IN VOORVERKOOP GOEDE ZAAK

De Lijn kondigt aan dat losse biljetten op korte afstand vanaf maart 2006 maar liefst 50% duurder worden. Het vervoerbedrijf wil hiermee de voorverkoop stimuleren. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) acht een verhoging met 50% overdreven. Vooral occasionele klanten worden afgeschrikt door hoge tarieven. Vaste klanten worden wel ontzien.

De Lijn wil haar klanten overtuigen om kaartjes in voorverkoop aan te schaffen. De BTTB is weliswaar sinds jaren vragende partij voor minder verkoop op bus en tram, dit komt de reissnelheid ten goede. Een groter verschil tussen kaartjes in voorverkoop enerzijds en op de voertuigen anderzijds is dan ook een goede zaak. De huidige zeer forse prijsverhoging is hier echter overdreven. De voorverkoopsmogelijkheden zijn momenteel nog te beperkt: het aantal ticketautomaten in Antwerpen en Gent is gering, in kleinere steden en gemeenten zijn ze geheel afwezig. Het aantal krantenwinkels dat de producten van De Lijn aanbiedt, is eveneens beperkt. De BTTB pleit er dan ook voor dit voorverkoopnet eerst verder uit te bouwen. Pas daarna is een eerder bescheiden tariefverhoging verdedigbaar.

De BTTB wijst er verder op dat de nieuwe ticketautomaten, die o.a. langs enkele tramlijnen in Antwerpen en Gent staan opgesteld, geen voordelige Lijnkaarten verkopen.

De BTTB verwelkomt wel de prijsdaling voor langere afstanden: wie een ticket in voorverkoop bemachtigt, betaalt voortaan nooit meer dan 2 euro, voor gelijk welke afstand. Tot nu toe was dit 3 euro. Positief is ook dat de prijsstijging voor abonnementen eerder bescheiden is.

terug Los kaartje gaat van 1 naar 1,5 euro