Vereniging Nederlandse Gemeenten

HERALLOCATIE FLO-MIDDELEN AMBULANCEDIENSTEN VOORLOPIG OPGESCHORT

Het College Tarieven Gezondheidszorg moet de kosten van het functioneel leeftijdsontslag weer verwerken in de tarieven voor de ambulancezorg. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep voor het Bedrijfsleven vorige week bepaald in een verzoek om voorlopige voorziening. Door deze uitspraak wordt een groot financieel probleem voor publieke ambulancediensten voorlopig opgelost. Het verzoek om voorlopige voorziening is gedaan door alle publieke ambulancediensten, onder regie van de VNG.

De ambulancezorg wordt gefinancierd uit de middelen van de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) stelt jaarlijks vast welke tarieven de ambulancediensten in rekening mogen brengen. Tot 1 januari 2005 werd in deze tarieven rekening gehouden met de kosten van het functioneel leeftijdsontslag (FLO) van verpleegkundigen en chauffeurs van publieke ambulancediensten. Deze groep van circa 2000 werknemers krijgt ontslag op 55-jarige leeftijd en ontvangt tot de pensioenleeftijd een loongerelateerde uitkering. De circa 1500 werknemers van private ambulancediensten kennen niet zon regeling.

Het ministerie van VWS wil een einde maken aan deze ongelijke arbeidsvoorwaarden. In het kader van de vorming van RAVs (regionaal ambulance vervoer), wil VWS dat de arbeidsvoorwaarden volledig zijn geharmoniseerd. Hierom nam het CTG het besluit om per 1 januari 2005 de middelen voor het FLO te bevriezen en in een periode van drie jaar gefaseerd te verdelen tussen publieke en private diensten. Het CTG ging er hierbij vanuit dat het FLO in de gemeentelijke sector per 1 januari 2005 afgeschaft zou zijn.

De VNG staat achter het proces van RAV-vorming. Daarom zet de VNG zich al langer samen met de private werkgevers in voor de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. Afschaffing van het FLO bij de publieke diensten en het vormgeven van een gezamenlijk ouderenbeleid met de private werkgevers in de sector zijn daar onderdeel van. Echter, het afschaffen van het FLO is een langdurig en zeer moeizaam proces, waarvoor overeenstemming met de vakbonden nodig is. Zolang het FLO nog niet is afgeschaft, dient het in de tarieven voor ambulancediensten te worden verwerkt. Pas na de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden kan worden gepraat over de financiering ervan.

Vanaf dit jaar al dreigden publieke ambulancediensten door de CTG-maatregel in financiële problemen te komen. De VNG heeft daarom om op diverse wijzen geprobeerd om het ministerie van VWS en het CTG de maatregel te laten intrekken. Uiteindelijk heeft de VNG de betrokken publieke diensten aangeraden de zaak aanhangig te maken bij de rechter. Alle ambulancediensten met een publieke rechtspositie hebben zich hierbij aangesloten. De rechter heeft voorlopig besloten dat de maatregel van het CTG onrechtmatig is: pas na aanpassing van de arbeidsvoorwaarden kunnen de tarieven worden aangepast. De kosten van het FLO moeten daarom vanaf 1 januari 2006 weer in de tarieven worden opgenomen. Het financiële gevaar is daarmee voorlopig voor de publieke ambulancediensten geweken.