Ingezonden persbericht


Onderwerpen Spil 2005, nummer 5; Vernieuwde website

Een forse selectie uit de inhoud

Verspreiding en dreiging van vogelgriepvirussen
Alert reageert minister Cees Veerman medio augustus op uitbraken van vogelgriep in Kazachstan. Pluimveehouders zijn blij met de ophokplicht; heel boos zijn Wakker Dier en Biologica. De Europese Commissie blijft passief. Medio oktober neemt de publieke opinie echter een wending, na uitbraken in Zuidoost-Europa. Plotseling slaat de angst voor een pandemie van dodelijke humane influenza toe. 'Brussel' schrikt wakker. Boeiend en informatief schetst Lourens Gengler de feiten en de achtergronden.

Pleidooi voor openheid in het klimaatonderzoek
De publieke belangstelling voor klimaatverandering is sterk toegenomen doordat onderzoekers beweren dat het toenemende gebruik van fossiele brandstof een belangrijke bijdrage levert aan de verandering van de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak. Zij gaan er bovendien van uit dat die temperatuurstijging ook wezenlijk het klimaat beïnvloedt. Arthur Rörsch onderzoekt de wetenschappelijke onderbouwing van deze populaire, doch ook omstreden opvatting. Hij bepleit een open en kritischer aanpak van het klimaatonderzoek.

Kosten-batenanalyse van windenergie op zee
Betuwelijn, HSL en Joint Strike Fighter hebben gemeen dat ze grote sommen overheidsgeld vergen, doelwit zijn van een zware lobby uit de marktsector, geen enkele begrotingsdiscipline kennen en niet gebaseerd zijn op exacte en betrouwbare informatie. Wordt de politieke besluitvorming over windenergie op zee degelijker gefundeerd? En draagt een medio september verschenen kosten-batenanalyse van het Centraal Planbureau (CPB) daaraan bij? Piet Lukkes heeft grote twijfels.

Alle (elektrische) vermogen aan het volk
Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om de stroomvoorziening op een heel andere leest te schoeien. In plaats van in megacentrales kan elektriciteit ook worden opgewekt door honderden of duizenden microcentrales, die woningen, kantoren en fabrieken voorzien van stroom en warmte. Onderling gekoppeld vormen ze een Energie-Internet, dat minder kwetsbaar is voor storingen en aanslagen en dat een betere inpassing van zonne- en windenergie mogelijk maakt. Een uitdagend artikel van Joost van Kasteren.

De (on)mogelijkheden van bio-energiewinning
Gigantische arealen cultuurgrond zijn nodig om in de wereldwijd groeiende energieconsumptie te voorzien door energiewinning op de akker. Energiewinning uit zonnestraling rendeert bovendien niet of onvoldoende als de door de plant vastgelegde energie via energieverslindende industriële processen moet worden omgezet in energiedragende producten. Directe winning met behulp van organische zonnecellen lijkt een veel beter perspectief te openen. En een cascade-systeem kan in de agrarische industrie waarde als energiedrager geven aan afvalresten biomassa. Op deze laatste twee kaarten moet de kennisintensieve Nederlandse landbouw inzetten, aldus Rudy Rabbinge.

http://www.platteland-in-perspectief.nl


---- --