Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

14 oktober 2005

MINBZ: Nationaal doen wat nationaal kan, Europees wat Europees moet

Het Britse EU-Voorzitterschap en de Nederlandse regering organiseren op donderdag 17 november 2005 de EU-conferentie: 'Sharing power in Europe: Striking the right balance between EU and member state action'. De conferentie wordt geopend door Minister Bot van Buitenlandse Zaken en zijn Britse collega Straw.

Deze conferentie vindt op Nederlands initiatief plaats in het kader van de reflectieperiode na het 'nee' tegen het Europees grondwettelijk verdrag in Frankrijk en Nederland, als onderdeel van het debat over de toekomst van Europa. Centraal in de discussie staat het principe van subsidiariteit: beslissingen moeten worden genomen op het laagst mogelijke bestuurlijke niveau. Positieve en negatieve kanten van de huidige praktijk in de EU zullen aan bod komen.

Onder leiding van staatssecretaris voor Europese Zaken Atzo Nicolaï zullen de deelnemers concrete aanbevelingen doen over de gewenste verhouding tussen de Europese Unie en haar lidstaten. De EU moet alleen beleid maken op die terreinen waarop zij een toegevoegde waarde kan bieden. 'Doe nationaal wat nationaal kan, Europees wat Europees moet'.

Oostenrijk, dat per 1 januari volgend jaar het EU-voorzitterschap overneemt van het Verenigd Koninkrijk, zal de aanbevelingen verder uitwerken en aan de Europese Raad van juni 2006 voorleggen. De Europese Raad zal zich over de uitkomsten van de reflectieperiode uitspreken.

Genodigden zijn parlementariërs uit de 25 EU-lidstaten en 4 kandidaat-lidstaten, de ministers en staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken van deze landen, hoge vertegenwoordigers van de EU instellingen, zakenmensen, academici en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld. Totaal zullen ongeveer 120 personen deelnemen.

De conferentie vindt plaats in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer is te volgen via de website van het Britse Voorzitterschap (www.eu2005.gov.uk). Media kunnen de bijeenkomst bijwonen.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk organiseren de conferentie in samenwerking met het Nederlandse Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael' in Den Haag en het Royal Institute of International Affairs 'Chatham House' te Londen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Directie Voorlichting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Gijs Gerlag, telefoon 070-3487511