Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

donderdag 17 november 16.15 uur

L.M. van Valen

The matter of Chinese painting

Faculteit: Letteren

Promotor: prof.dr. W.R. van Gulik

Dit onderzoek naar de techniek van Chinese grafschilderingen voegt een nieuwe dimensie toe aan de kennis over het Chinese culturele erfgoed.

Het onderzoek bestaat uit twee delen, het eerste deel is gebaseerd op de studie van geschreven Chinese bronnen en waar het nodig geacht werd, zijn er vertalingen van opgenomen. Zowel klassieke Chinese teksten als moderne publicaties zijn gebruikt, om een brede context te schetsen voor de harde data die in het tweede deel van het onderzoek zijn gevonden.

In graftombes van het Qianling mausoleum in de buurt van Xian zijn monsters van verflagen genomen. De prinsen Yide en Zhanghuai en prinses Yongtai werden hier in 706 begraven in rijk beschilderde tombes, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden opgegraven. Door hun exacte datering zijn de schilderingen bij uitstek geschikt als toetssteen voor materiaalgebruik in muurschilderingen van die periode.

De minuscule monsters van de verflagen zijn met de nieuwste technieken onderzocht bij het ICN in Amsterdam. Na onderzoek blijkt de verf veel complexer van samenstelling dan veelal wordt aangenomen.

Zo zijn onder andere voor het eerst het gebruik van mengsels van pigmenten met plantaardige kleurstoffen in muurschilderingen van deze vroege periode aangetoond.

Dit bijzondere onderzoek van de monsters van de schilderingen en Chinese teksten leveren zo een ijkpunt voor verder onderzoek naar de technische aspecten van Chinese schilderingen.

Lucienne Maria van Valen werd geboren op 30 augustus 1950 te Amsterdam. Het middelbaar onderwijs volgde zij aan de IVO [Individueel Voortgezet Onderwijs] te Amsterdam daar behaalde zij in 1966 het B-Diploma. Van 1974 tot 1981 volgde zij de opleiding Vrije Grafiek en Schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Haar schilderijen exposeerde zij regelmatig, ook gaf zij van 1985 tot 1994 les in verschillende schildertechnieken.

In 1992 startte zij met de opleiding talen en culturen van China aan de Universiteit Leiden, en het derde studiejaar volgde zij aan de Beijing Culture and Language University. In januari 1997 nam zij deel aan de masterclass Chinese Art en Archaeology in het Ashmolean Museum in Oxford. Op 20 maart 1997 behaalde zij het doctoraal examen van de opleiding Talen en Culturen van China, in 1999 gevolgd door het Advanced Masters Diploma van het CNWS, de onderzoeksschool voor Aziatische, Afrikaanse en Amerindiaanse Studies van de Universiteit Leiden. In 2001 nam zij deel aan het Institute for Chinese Calligraphy and Painting Connoisseurship, University of Maryland, USA. Tussen 1999 en 2004 verrichtte zij als AIO onderzoek bij het CNWS. Gedurende deze periode gaf zij colleges in de reeks Archeologie van Azië aan de Leidse Faculteit der Archeologie.

Ze presenteerde delen van haar onderzoek op het International Academic Symposium

of the Mural Paintings from the Great Tang Dynasty Tombs, oktober 2001 in het Shaanxi History Museum in Xian, China , en op het International seminar on Diagnosis, conservation-restoration of Far Asian mural paintings: When East and West encounter and exchange in mei 2004 in Ravenna, Italy. Verder maakte ze deel uit van een groeps-paper gepresenteerd op de Second International Conference on the Conservation of Grotto Sites, 2004, Mogao Grottoes, Dunhuang, Gansu Province, China.

Van oktober 2004 tot februari 2005 was zij research fellow bij het IIAS, International Instituut of Asian Studies, waar zij een onderzoeksvoorstel ter verkrijging van een NWO VENI subsidie heeft geschreven.

Informatie: afdeling wetenschapsvoorlichting van de Universiteit Leiden: 071-5273282 of .
Voor inlichtingen over promoties en oraties in de faculteit Geneeskunde kunt u contact opnemen met het LUMC: 071-5268005