Gemeente Heiloo


Ontwikkelingen project Maalwater

Op dinsdag 18 oktober jl. is door het college van B&W van gemeente Heiloo het voorlopig inrichtingsplan voor Maalwater vastgesteld. Dit voorlopig inrichtings-plan is een meer gedetailleerde uitwerking van het Masterplan en geeft een beeld van de uiteindelijke inrichting van de openbare ruimte.

Voor omwonenden en belangstellenden is er donderdag 17 november a.s. gelegenheid om kennis te nemen van het plan. Van 18.00 tot 20.00 uur zijn in de kantine van het gemeentehuis te Heiloo het voorlopig inrichtingsplan en een maquette van het totale plan te bezichtigen. Om eventuele vragen te beantwoorden zijn op deze avond een medewerker van het stedenbouwkundig adviesbureau en medewerkers van gemeente Heiloo aanwezig.

Het voorlopig inrichtingsplan wordt op woensdagavond 16 november in de commissie Openbare Ruimte besproken. Tevens wordt daar de maquette van het gebied gepresenteerd. Vanaf 18 november a.s. liggen het voorlopig inrichtingsplan en de maquette ter inzage in de hal van het gemeentehuis. Een definitieve uitwerking van het inrichtingplan volgt nog dit jaar.

In het plan Maalwater zijn een aantal bijzondere aspecten te onderscheiden. Zo is het plangebied ingedeeld in zogenaamde kamers die door groen worden omsloten. Verder krijgen de waterhuishouding en de cultuurhistorie speciale aandacht en er is in het plan een groot aantal starterswoningen gedacht, namelijk 80 van de 150 woningen.

Het plan is ingedeeld in verschillende kamers die met groen omsloten worden. Kamer 1 is het reeds bestaande appartementencomplex Maalwater', kamer 2 tot en met 5 zijn de te ontwikkelen kamers. Volgens huidige planning kan nog dit jaar een start gemaakt worden met het bouwrijp maken van kamer 2. De overige kamers worden in de loop van 2006 tot en met 2010 ontwikkeld.

De waterhuishouding krijgt bijzondere aandacht omdat het plangebied op laag gelegen gronden ligt. Open water speelt in de ontwatering een grote rol, dit is dan ook weer terug te zien in het inrichtingsplan. Denk hierbij aan forse waterpartijen en de afwatering van regenwater via bovengrondse goten die uitmonden in wadi's. Wadi's zijn een soort greppels die als regenwater opvang dienen en waaruit het regenwater door een filter in de bodem kan doorsijpelen.

Bij het archeologisch onderzoek dat voorafgaand in het gebied Maalwater heeft plaatsgevonden, is een woodhenge ontdekt. Dit is een prehistorische rituele palencirkel. Deze cultuurhistorische vondst is zo bijzonder dat er in het plangebied een impressie wordt nagebouwd.