Tijdelijke verlaging waterpeil voor aanpak overlast muskusratten (02-11-2005)

Waterschap Rivierenland verlaagt van 17 tot 26 november het waterpeil in het gebied tussen Gameren, Zuilichem, de Van Heemstraweg en de Waaldijk. Deze eenmalige peilverlaging vindt plaats om een intensieve actie van de muskusrattenbestrijding mogelijk te maken. Als gevolg van de actie zal het aantal muskusratten in dit gebied sterk afnemen en daarmee ook de overlast en schade die de ratten met hun gegraaf veroorzaken. Agrariërs moeten er wel rekening mee houden, dat ze tijdens de periode rondom de actie geen water uit de sloten kunnen halen.

De ingangen van de holen van de muskusratten bevinden zich normaal gesproken onder de waterspiegel. Door verlaging van het waterpeil zijn de holen wel zichtbaar. Dat maakt de bestrijding eenvoudiger en effectiever. Bij vergelijkbare acties zijn overlast en schade na afloop sterk afgenomen. Die schade bestaat doorgaans uit lange gangen en holen in dijken en slootkanten. Dijken worden minder veilig en slootkanten storten in, waardoor (landbouw)gronden afkalven. Door al het extra zand in de sloten loopt de aan- en afvoer van water gevaar. Ook ontstaan `valkuilen' door de lange gangenstelsels net onder de grond. Daarnaast knagen muskusratten graag aan gewassen. Geen water beschikbaar
Agrariërs en met name de tuinders in dit gebied kunnen vanwege de peilverlaging tijdelijk geen water uit de sloten halen. Het waterschap raadt hun aan (eventuele) bassins voor woensdag 16 november te vullen. Op 16 november zet de muskusrattenbestrijding fuiken uit, die voor verstoppingen kunnen zorgen als tuinders dan nog water aan de sloten onttrekken. Vanaf 17 november daalt het peil in enkele dagen tijd met zo'n 30 tot 50 centimeter. Na de actie bereikt het waterpeil uiterlijk 26 november weer het normale niveau.

Najaarstrek
De actie vindt in november plaats omdat de muskusratten dan aan hun najaarstrek beginnen. Ze verlaten hun holen, waardoor de strategie met de peilverlaging meer oplevert dan in andere maanden. Het waterschap zet 5 à 10 extra muskusrattenvangers in, zodat de actie werkelijk bijdraagt aan het structureel terugdringen van het aantal muskusratten in dit gebied.