Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

07-11-2005

Workshop How Science Makes Sense
KNAW-lid Klaas van Berkel is een van de sprekers tijdens de workshop 'How Science Makes Sense. The Transformation of Local Claims into Universal Facts', die op 17 november wordt gehouden in het Trippenhuis. De workshop vindt plaats ter gelegenheid van de uitreiking op 18 november van de Erasmusprijs 2005 aan de wetenschapshistorici Simon Schaffer (Cambridge, Groot-Brittannië) en Steven Shapin (Harvard, Verenigde Staten).

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. De prijs wordt op 18 november a.s. uitgereikt door ZKH Prins Willem-Alexander.

Voorafgaande aan de prijsuitreiking is er op donderdag 17 november a.s. een workshop in het Trippenhuis, het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam: 'How Science Makes Sense'. Het thema van de workshop is het proces van individuele waarneming naar universele waarheid in een aantal wetenschapsgebieden. Aan de orde komen de rol van illustraties in natuurwetenschappelijke tractaten in de zeventiende eeuw, de claims van de getuige-deskundige in de rechtszaal, de vaststelling van objectieve normen voor geluidsoverlast door vliegtuigen, de geschiedenis van de diagnose 'borderline-syndroom' en de ontwikkeling van meetinstrumenten in de negentiende eeuw. Sprekers zijn Klaas van Berkel (RUG), Karin Bijsterveld (UM), Gemma Blok (UvA) Michael Lynch (Cornell University), Lissa Roberts (UT) en H. Otto Sibum (Max Planck Institut Berlijn). Simon Schaffer en Steven Shapin zullen als referent optreden.

De organisatie van de workshop is in handen van het Huizinga Instituut, de Stichting Praemium Erasmianum en de onderzoekschool WTMC. De workshop wordt georganiseerd met financiële steun van NWO en de KNAW.

Voor aanmelding voor de workshop en informatie zie http://cf.hum.uva.nl/~huizinga