NSGK reikt prijs uit voor beste vervoersoplossing

Nsgk

http://www.nsgk.nl

Op donderdag 17 november wordt in het Muziekgebouw Aan 't IJ in Amsterdam de Prijs van het Blauwe Ei uitgereikt. Deze prijs van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) gaat naar de beste mobiliteitsoplossing voor kinderen en jongeren met een handicap. De jury onder leiding van Gerlach Cerfontaine heeft drie inzendingen genomineerd. De winnaar ontvangt een cheque van 55.000 euro om het idee daadwerkelijk uit te voeren. Presentatie van de uitreiking is in handen van Hadassah de Boer.

De inzendingen
In totaal zijn er 41 inzendingen binnengekomen, afkomstig van particulieren, gehandicaptenorganisaties en bedrijven. Samen geven de inzendingen een goed beeld van de veelzijdigheid en de complexiteit van de mobiliteitsproblemen van kinderen en jongeren met een handicap. Geen van de inzendingen biedt een oplossing van het algehele probleem, maar veel inzendingen lossen wel een deel van dit grote, complexe vraagstuk op.

Drie nominaties
Bij de beoordeling heeft de jury gelet op brede toepasbaarheid, toegevoegde waarde voor de doelgroep, financiële haalbaarheid, originaliteit en de mate waarin van bestaande voorzieningen gebruik gemaakt werd. De jury heeft drie inzendingen genomineerd:


- Bio Wheels van BIO kinderrevalidatie (Arnhem), een virtuele marktplaats om vraag en aanbod van aangepast vervoer bij elkaar te brengen.

- HandyRent van IRV - Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap (Hoensbroek), een landelijk netwerk voor verhuur van hulpmiddelen.

- Leer Aangepast Rijden van Bever TMC (Andelst), een lesauto die aangepast is voor jonggehandicapten in een handbewogen of elektrische rolstoel.

Blauwe Ei
De naam 'Prijs van het Blauwe Ei' houdt verband met de Blauwe Vogel in het logo van de NSGK. Deze vogel is afkomstig uit het sprookje 'l'Oiseau Bleu' van Maurice Maeterlinck, en staat symbool voor hulp aan kinderen met een handicap. De NSGK helpt al 55 jaar kinderen en jongeren met een handicap om met hun beperking volwaardig te leven. Mobiliteit is daarbij een van de grootste belemmeringen: kinderen met een handicap willen gewoon meedoen maar zonder aangepast vervoer komen zij nergens.


Noot voor de redactie (