Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van dinsdag 15 november 2005

Informatieavond voor inwoners van Bunde & Geulle Bestemmingsplan Grensmaas

De gemeente Meerssen is gestart met de procedure om de bestemmingsplannen voor het gebied tussen de Maas en het Julianakanaal te herzien. Bij deze herziening wordt ook het Grensmaasproject opgenomen in het gemeentelijke bestemmingsplan. Om inwoners van Bunde & Geulle en andere belangstellenden te informeren, organiseert de gemeente Meerssen een informatieavond. Het gemeentebestuur nodigt inwoners en belangstellenden uit voor een informatiebijeenkomst op donderdag 17 november 2005 in café Harmoniezaal 't Heukske, Hulserstraat 77 in Geulle. De zaal is open vanaf 18.30 uur. U kunt dan al met vragen terecht. Het programma start om 19.15 uur. Tijdens de informatieavond wordt de bestemmingsplanprocedure toegelicht en wil het gemeentebestuur met de aanwezigen van gedachten wisselen hierover.

Uitvoeringsplannen
De gemeente heeft de uitvoerder van het Grensmaasproject - het Consortium Grensmaas - uitgenodigd een toelichting te geven op de uitvoeringsplannen. Het Consortium Grensmaas bereidt op dit moment de vergunningaanvragen voor. In de uiteindelijke vergunningen wordt geregeld 'hoe' het Grensmaasproject mag worden uitgevoerd. Vooruitlopend op de officiële vergunningprocedures geeft het Consortium Grensmaas tijdens de informatieavond uitleg over de plannen voor de uitvoering, voor zover deze concreet zijn uitgewerkt. De plannen zijn immers nog niet gedetailleerd uitgewerkt, maar geven op hoofdlijnen wel een beeld van de aanpak per locatie.

Nieuwe fase
Het opnemen van het Grensmaasproject in het bestemmingsplan markeert een nieuwe fase van het project. Deze fase is begonnen nadat Provinciale Staten afgelopen zomer de plannen voor het Grensmaasproject - het POL Grensmaas - heeft goedgekeurd. Daarmee komt de uitvoering van het project, dat zorgt voor een betere hoogwaterbescherming, de ontwikkeling van nieuwe natuur en de winning van grind, dichterbij.

In het kader van de grondwaterproblematiek is door de gemeente Meerssen in het POL Grensmaas ingebracht dat dekgrondberging in de locatie 'Itteren / Bunde' niet plaatsvindt zonder maatregelen die wijziging van de grondwaterstand in Bunde beperken tot een niveau waarop vocht- en waterschade wordt voorkomen.