Openbaar Ministerie

Persberichten
Parket Roermond, 15 november 2005

Uitspraak in diefstal

Het toenemende aantal scooterdiefstallen en tasjesroven in Venlo was begin 2005 aanleiding voor de politie om een onderzoek op te starten. In de loop van het onderzoek bleek dat diverse jongeren verdacht werden van deze feiten. Bij de inventarisatie van de jeugdgroepen (criminaliteitsbeeldanalyse jeugd), die de regio Limburg-Noord in maart uitvoerde, bleek dat er sprake is van één criminele jeugdgroep.

Op 10 oktober 2005 moesten vijf jongemannen van 17 (3x), 18 (1x) en 20 (1x) jaar afkomstig uit Venlo en Blerick - voorkomen bij de Rechtbank Roermond voor de diefstal, heling van met name scooters en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Op 24 oktober heeft de Rechter voor de jongemannen vrijheidsstraffen variërend van 59 dagen tot 73 dagen opgelegd. Daarnaast zijn er werkstraffen variërend van 60 uren tot 200 uren opgelegd. Ook werd voor alle verdachten een voorwaardelijke gevangenisstraf/jeugdetentie van 3 tot 6 maanden opgelegd. Ze werden alle 5 vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie heeft in de strafzaken tegen 3 minderjarigen Hoger Beroep ingesteld.

Een ander deel van de groep moet op maandag 21 november voorkomen bij de Kinderrechter. Vier minderjarigen uit Venlo worden verdacht van straatroof, diefstal en inbraak in het gebied tussen Lottum en Swalmen.