AutoRai

Vier miljoenste Nissan VQ V6-motor sinds januari 1994

(11/17/2005)
Nissan heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De cumulatieve productie van V6-benzinemotoren uit de VQ-familie passeerde in september de grens van vier miljoen eenheden sinds de start van de productie in 1994. De VQ-motoren zijn niet meer weg te denken uit het modellenprogramma van Nissan. Ze hebben sinds 1994 in versies van 2,0 tot 4,0 liter inhoud een groot aantal modellen aangedreven. De VQ-motorenfamilie staat al elf jaar achtereen vermeld in de toptien van beste motoren van het Amerikaanse onderzoeksbureau Wardâs.

Momenteel worden de zescilinders in twaalf verschillende Nissan-modellen, van premiumsedans en MPVâs tot in sportautoâs en SUVâs, geleverd op alle belangrijke markten. De VQ-motor is ook in Nederland leverbaar. De versie met een cilinderinhoud van 3,5 liter is te vinden in de Nissan 350Z en in de Murano. De VQ-motor in de Pathfinder heeft zelfs een slagvolume van vier liter.

De Iwaki-fabriek waar de VQ-motoren worden geproduceerd ligt in de regio Fukushima, 200 kilometer ten noorden van Tokyo. Momenteel investeert Nissan 10 miljard yen (72 miljoen euro) in de bouw van een tweede productielijn. Vanaf de zomer volgend jaar stijgt hierdoor de jaarlijkse productiecapaciteit van 400.000 naar 560.00 eenheden. De uitbreiding maakt deel uit van Nissan Value-Up, het bedrijfsplan van Nissan dat beoogt de verkoop te laten groeien naar 4,2 miljoen eenheden in boekjaar 2008.