Universiteit Twente

Neurorevalidatie: tussen technologie en de vrije wil

Intreerede prof.dr. Maarten IJzerman

Revalidatiezorg bij neurologische aandoeningen profiteert in toenemende mate van technologie: robots, virtual reality en neuroprothesen zijn in opkomst en ook het beïnvloeden van hersenactiviteit met chemische en elektrische `doping' en het leggen van verbindingen tussen het zenuwstelsel en elektrische systemen worden mogelijk. Maar waar ligt de grens tussen behandeling en `humane verbetering'? En wat wil de patiënt, in het streven naar `personalized health care'? In de klinische en economische evaluatie van nieuwe technologie speelt Medical Technology Assessment een belangrijke rol, aldus prof.dr. Maarten IJzerman (36). Nederland dreigt volgens hem echter de boot te missen als het gaat om innovatie in de zorg. IJzerman, die ook wetenschappelijk directeur is van Roessingh Research and Development in Enschede, houdt zijn intreerede op 17 november, als hoogleraar Clinical Assessment of Neurorehabilitation Technology aan de Universiteit Twente.

Meer dan de helft van de zorg in Nederlandse revalidatiecentra gaat over mensen met een centraal neurologische aandoening, en dit aantal is alleen nog maar groeiende, aldus IJzerman in zijn rede. Een hersenbloeding of een dwarslaesie zijn niet te genezen; revalidatie en training staan daar voorop. Meer en meer helpt technologie daarbij, met robots en virtual reality om mensen te trainen bij het staan en lopen, of bij het omgaan met hulpmiddelen. Ook is er een verbinding te leggen tussen technologie en neurowetenschappen, voor het beïnvloeden van de hersenactiviteit: het is mogelijk om delen van de hersenen gevoeliger te maken voor de effecten van oefentherapie, door beïnvloeding met medicijnen of elektrische signalen.

Gepersonaliseerde zorg

Dat zijn geavanceerde technieken, "misschien zelfs indrukwekkend" volgens IJzerman, maar ze roepen ook ethische vragen op. Komen we op het terrein van de vrije wil? En gaat het niet naar een `utilitaire' benadering van geneeskunde en revalidatie, waarin persoonlijk geluk voorop staat? IJzerman wijst op het belang van de mening van de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat die andere dan rationele afwegingen maakt bij het kiezen van een behandeling: het oordeel van de arts geeft vaak de doorslag, maar ook nemen patiënten soms het ongemak voor lief, als het alternatief een ingrijpende operatie of een langdurig revalidatietraject is. Daarnaast is er de trend van `personalized health care', 24 uur per dag op momenten waarop de patiënt erom vraagt en met inzet van moderne ICT-middelen. De verantwoordelijkheid verschuift van het zorgsysteem naar de patiënt.

"We zijn verplicht om na te denken over het stimuleren van die technische ontwikkelingen, hoe het concrete verbeteringen in de patiëntenzorg kan opleveren en hoe het kan bijdragen aan economische ontwikkeling door transfer van technologie", aldus IJzerman. Binnen dit proces van Medical Technology Assessment moet meer plaats komen voor een efficiënte en goedkope methodologie, betoogt hij. De snelheid van de technologische ontwikkelingen maakt dit noodzakelijk.

Bij dit alles spreekt hij de zorg uit over de innovatiekracht van Nederland. In de VS vraagt de consument steeds meer om medisch-technologische innovaties, in Nederland dreigen we de boot te missen: we genereren slechts 2 procent van nieuwe kennis zelf. Innovatielaboratoria zoals het landelijk innovatiecentrum voor revalidatietechnologie en pijnrevalidatie, onderdeel van `zijn eigen' Roessingh R&D, zijn goede initiatieven, maar zouden een steviger basis moeten krijgen, aldus IJzerman.

Het Biomedisch Technologisch Instituut (BMTI) van de Universiteit Twente werkt nauw samen met Roessingh Research & Development. De benoeming van IJzerman is één van de pijlers onder de versteviging van het academisch onderzoek op dit terrein. Eerder al werd prof. Hermie Hermens benoemd. Dit wordt op korte termijn gecompleteerd met de benoeming van dr. Hans Rietman tot hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en -technologie.

Noot voor de pers

Prof.dr. Maarten IJzerman houdt zijn rede, getiteld `Netwerk in beweging...door technologische innovaties in de neurorevalidatie', op 17 november om 16h00 uur in gebouw Waaier op de campus van de Universiteit Twente (gebouw 12 op
www.utwente.nl/dienstverlening/route) . De integrale redetekst is digitaal beschikbaar.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 17-11-2005 09:55:19 door Webmaster