Gemeente Harderwijk


Invoering van Wet Maatschappelijke Ondersteuning grootste gemeenteklus ooit

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning komt eraan. De invoering van de WMO, waarschijnlijk per 1 juli, vormt de grootste systeemwijziging van de afgelopen jaren. In deze ene nieuwe wet worden namelijk samengevoegd de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat raakt dus de belangen van heel veel - vaak kwetsbare - groepen burgers. De WMO moet dan ook met grote zorgvuldigheid worden ingevoerd. De WMO vormt echter juist voor gemeenten een mega-operatie, die nog de nodige hoofdbrekens gaat kosten. Vandaar ook de extra vergadering van de raadscommissie Samenleving volgende week dinsdag (zie de agenda links).

Gemeenten krijgen door de WMO tal van nieuwe taken, zoals het verstrekken van geld voor huishoudelijke verzorging. Ook worden bestaande taken vrijgegeven, zoals de WVG. In de WMO gaat veel geld om: landelijk circa 5 miljard euro. Binnen enkele jaren vormt het op de begroting van de gemeenten verreweg de grootste post.

De gemeenten worden met de WMO verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Die omvat activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp. Het begrip maatschappelijke ondersteuning is in de WMO verwoord in negen prestatievelden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft de kaders aan Daar binnen kan elke gemeente haar eigen beleid maken. Een beleid dat moet worden afgestemd op de wensen en samenstelling van de inwoners. En waarover gemeenten dus overleg willen voeren met de belanghebbende organisaties en personen.

Voorbereiding
Bijkomend probleem is dat er op dit moment nog veel onduidelijkheden leven rond de WMO. Het wetsvoorstel, dat nog door de Tweede Kamer moet worden behandeld, heeft al veel vragen en discussiepunten opgeroepen. Toch gaat de staatssecretaris nog steeds uit van de invoeringsdatum van 1 juli 2006.

Om tijdig klaar te zijn voor de nieuwe taken zijn de gemeenten in onze Regio Noord-Veluwe eerder dit jaar gezamenlijk begonnen aan de beleidsvoorbereiding. Gezamenlijk omdat gezamenlijk optrekken in ieder geval op een aantal deelterreinen van de WMO efficiënter kan zijn. Maar uiteindelijk is het de lokale politiek, uw eigen gemeenteraad, die beslist hoe de WMO in onze gemeente vorm en inhoud zal krijgen. Om in dit stadium al wat meer zicht te krijgen op hoe de politiek en de burger in Harderwijk aankijken tegen een aantal dilemma's en vraagpunten die samenhangen met de WMO organiseert de gemeente Harderwijk dinsdag een (extra) vergadering van de raadscommissie Samenleving.

Burgers en organisaties
Daarnaast belegt de gemeente Harderwijk op woensdagavond 14 december in het stadhuis een tweede bijeenkomst, bedoeld voor burgers en belangenorganisaties die met de WMO te maken zullen krijgen. We denken hierbij met name aan cliënten- en bewonersorganisaties, belangenorganisaties van ouderen of verstandelijk gehandicapten en hun vertegenwoordigers, mantelzorgers, vrijwilligers en instellingen die een aanbod verzorgen op het gebied van wonen, welzijn of zorg. Bedoeling van deze raadpleging is de verschillende meningen en visies te peilen die in Harderwijk leven. Deze zullen gebruikt worden als input bij de verdere beleidsvorming. Instellingen en organisaties die bij de gemeente bekend zijn ontvangen komende week een uitnodiging met aanmeldingsformulier. Na aanmelding ontvangt men het programma en achterliggende informatie. Belangstellenden kunnen zich ook uit eigen beweging aanmelden bij de afdeling Welzijn via tel. 411157 of via j.buttner@harderwijk.nl.